Csehországot "elkerüli" a válság

Vágólapra másolva!
Nincs szükség rendkívüli intézkedésekre a cseh gazdaságban és a pénzügyi szférában, mert a gazdaság és a pénzügy rendben, jó állapotban vannak - jelentette ki Miroslav Kalousek, cseh pénzügyminiszter csütörtökön Prágában.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Kalousek azt követően nyilatkozott, hogy Mirek Topolánek kormányfővel és Zdenek Tuma, jegybanki kormányzóval közösen megvitatták az amerikai pénzügyi válságot, illetve annak lehetséges hatását a cseh gazdaságra.

"Recessziótól nem kell tartani, továbbra is növekedni fogunk. Bár lassabban, mint eddig, de gyorsabban, mint az eurozóna átlaga. A cseh gazdaság azonban kicsi és nagyon nyitott, s ezért a gazdaságra a nemzetközi helyzet természetesen hatással van, s az utóbbi évek gyors gazdasági növekedése mérséklődni fog" - fejtette ki a pénzügyminiszter.

Felhívta a médiát, hogy ne terjesszen pánikot, mert a cseh bankok helyzete nem ad okot az aggodalomra.

"A cseh gazdaságnak nincs lényeges problémája. A gazdaság és a pénzügy is egészükben egészségesek" - szögezte le Topolánek. A kormányfő szerint a cseh bankok nem foglalkoztak nagyobb mértékben azokkal a termékekkel, amelyek az amerikai bankok problémáit kiváltották.

"Stabil a cseh gazdaság és az emberek banki betétei nincsenek veszélyeztetve" - fejtette ki Tuma. A jegybank kormányzója szerint számolni kell azzal, hogy mérséklődik a cseh gazdasági növekedés. Tuma nem akart jóslásokba bocsátkozni, hogy milyen mértékben. Közölte, hogy a nemzeti bank az új ismeretek alapján új prognózist ad ki a cseh gazdaság növekedéséről.

"Véget értek a rendkívül szép napok, nem gazdasági válság vár ránk, hanem szürke, normális hétköznapok" - összegezte a helyzetet a pénzügyminiszter.