Nem segített a BUX-on a globális kamatvágás

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1277,26 pontos, 7,32 százalékos zuhanással, 16 164,60 ponton zárt kedden.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 50,163 milliárd forint volt, ami több mint a duplája a 21,192 milliárdos éves átlagnak. Az OTP-részvények ára 13,29 százalékkal 4500 forintra süllyedt, a bankpapír forgalma 36,668 milliárd forintot tett ki.

A Mol papírjaival 6,854 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 6,06 százalékkal 13 000 forintra esett. A Richter-részvények 32 000 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 2,43 százalékos csökkenés. A papír forgalma 3,138 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom papírok 1,915 milliárd forintos forgalommal 720 forinton zártak, ami 6,06 százalékkal alacsonyabb, mint a tegnapi záró érték. A legnagyobb, 3,17 százalékos nyerséget a Danubius érte el, míg a legnagyobb vesztes sz OTP volt.

A kamatcsökkentés rövid távon kevés

A befektetőkön továbbra is érezhető volt a világszerte uralkodó gyászhangulat. A válság medvéje igen szívósnak és erősnek tűnik, ugyanis a legnagyobb jegybankok globális összefogása és kamatcsökkentési akciója sem tudta az eladási hullámot hosszabb távon megtörni. A 13:00-kor bejelentett Kína kivételével fél százalékos kamatvágásnak volt ugyan egy rövid pozitív hatása (13:30-ra mintegy 400 pontos emelkedést produkált a BUX a korábbi mélyponthoz képest), azonban az optimizmus hamar elillant. A BUX gyakorlatilag a vezető nyugat-európai tőzsdék indexeivel mozgott.

Az egységes kamatcsökkentésnek hosszabb távon valószínűleg lesz pozitív következménye, hiszen az alacsonyabb kamat a garantált hozamú papírok felől a beruházási szféra és a részvénypiac felé tolhatja a befektetőket, azonban a hitelválságban megcsappanó bizalomakut helyreállítására önmagában nem elegendő.

Az OTP a vesztes, a Richter valamivel védettebb

Korábban hozzászokhattunk, hogy a magyar tőzsde indexe a régió szokásaihoz híven valamivel kevesebb veszteséget szenved, mint a nyugat-európai tőzsdék. A szerdai kereskedés során ez nem így volt, aminek oka lehet, hogy Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója már reggel megindította aaz eladási hullámot azzal, hogy megszabadult Mol papírjaitól.

A hazai blue chipek közül a két vezető papír (OTP, Mol) sínyli meg leginkább a válságot. Az OTP esetében tovább nyomja lefelé az árfolyamot, hogy a bankszektorból való általános kivonulás jellemzi a befektőtket. Ugyanakkor a Richter árfolyama például sokkal védettebb a negatív befektetői hangulattal szemben.