Gyengül a tőzsde, bizonytalanságot várnak

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 143,73 pontos csökkenéssel, 13 540,46 ponton nyitott pénteken. A legutóbbi, csütörtöki záró értékéhez képest 1,05 százalékkal gyengült.
Vágólapra másolva!

Bizonytalanságot és profitrealizálást várnak pénteken a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI által megkérdezett kereskedők. A csütörtöki kereskedés jelentős forgalma pénteken várhatóan nem ismétlődik meg: az iránykeresés lesz a nap fő jellemzője - mondta Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

A kereskedés első óráiban kisebbfajta optimizmus uralhatja a piacot, azonban semmiképpen nem várható olyan mértékű emelkedés, mint ami az elmúlt napokban volt tapasztalható - vélekedett Illés László, a Questor Zrt. elemzője.

Illés László kiemelte: a nap folyamán számos olyan - délelőtt uniós, majd amerikai - makrogazdasági adat lát napvilágot, amely meghatározhatja a tőzsdei kereskedés hangulatát. Az elemző a nagy papírok közül az OTP-től és a Mol-tól gyengülést vár, a nap felülteljesítője szerinte a Richter lehet.

A nyugat-európai részvénypiacokon erősödésre számítanak pénteken a londoni szakértők - az ázsiai tőzsdék süllyedése és a New York-i határidős indexek csökkenése ellenére.

A prognózisukat egyrészt az Európai Központi Bank jövő hétre beharangozott, újabb kamatcsökkentésével, másfelől az Alcatel-Lucent távközlési óriás és a Deutsche Bank biztató eredménye miatti optimizmussal indokolják az elemzők.

Csütörtökön a BUX 285,14 pontos, 2,13 százalékos emelkedéssel, 13 684,19 ponton zárt. A részvénypiac forgalma 40 milliárd forint volt, a vezető részvények a stagnáló OTP kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.