Vágólapra másolva!
Bírósági felügyelet alá helyezték csütörtök este Párizsban azt a brókert, aki feltehetően felelős az egyik legnagyobb francia lakossági bank, a Caisse d,Épargne 751 millió eurós veszteségéért - közölték az ügy részleteit ismerő igazságszolgáltatási forrásból. A tájékoztatás szerint az ügyben eljáró bíró egyúttal vizsgálatot indított a 33 éves Boris Picano-Nacci ellen "bizalommal való visszaélés" miatt.
Vágólapra másolva!

Picano-Naccit három éves szabadságvesztésre és 375 ezer eurós pénzbírságra is ítélhetik, ha a bíróság végül bűnösnek találja az ügyben. A bírósági felügyelet szabályai értelmében a bróker nem hagyhatja el Franciaország területét és nem léphet kapcsolatba a bank többi alkalmazottjával.

A brókert szerdán vették őrizetbe, annak az előzetes eljárásnak a keretében tartóztatták le, amelyet múlt pénteken hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen indítottak a banknak az elmúlt hetek tőzsdepánikja idején bekövetkezett veszteségei miatt. A vizsgálat célja megállapítani, hogy mi vezetett a 751 milliós eurós veszteséghez, és hogy megállapítható-e ezért esetleges büntetőjogi felelősség.

A 27 millió francia betétes számláját kezelő Caisse d'Épargne október 17-én jelentette be, hogy 600 millió eurót veszített egy tőzsdei tranzakcióban a pánik idején. A bank derivatív termékekért felelős csapatában az egyik bróker szeptember 15. óta nem tartotta be a tőzsdén befektethető összeghatárokat, annak ellenére, hogy a "piaci körülményekre való tekintettel" erre vonatkozó instrukciókat kapott a bank vezetőségétől és a belső ellenőrzés megkerülésével saját kezdeményezésére több alkalommal jelentős összegeket kockáztatott a tőzsdén.

A botrány kirobbanása után két nappal távozott posztjáról Charles Milhaud, a bank elnöke és Nicolas Mérindol vezérigazgató. A pénzügyi igazgatót, Julien Carmonát már a botrány kirobbanásakor elbocsátották állásából.

Az őrizetbe vett alkusz mellett a bank szerint három másik bróker ellen is vizsgálat folyik. Franciaországban idén ez a második alkalom, hogy egy bank a vesztesége miatt egyik brókerét tartja felelősnek. Az év elején a Société Générale-nál történt hasonló eset. A bank a 4,9 milliárd eurós veszteségért egyedül a pénzintézet egyik alkuszát, Jérome Kervielt mondta felelősnek.