Nem csak az OTP-t ütötték

Vágólapra másolva!
A befektetők a világ valamennyi részvénypiacán az eladói oldalon sorakoztak fel, elsősorban a bankpapírtoktól igyekeztek megválni. Ennek hatására az OTP árfolyama legutóbb 2006 nyarán látott mínuszban zárt, ám ennél voltak sokkal rosszabb teljesítmények is.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

"Nagyon csúnya napot zártunk" - értékelte a Budapesti Értéktőzsde hétfői kereskedését Kovács Karád, a Cashline szakértője.

Délutánig volt valami halvány remény, hogy a nap első felét meghatározó eladói nyomás enyhül, de Amerika csak rátett egy lapáttal. A Dow Jones 9750 pontig esett a kezdés után, ez pedig a magyar piacon is éreztette hatását. A budapesti börzén pánikról csak az árfolyamok mozgása alapján lehet beszélni, a 24 milliárd forintos forgalom nem utal erre. Igazán nagy kiábrándulás esetén akár az említett forgalom duplája is összejöhetett volna - fogalmazott Kovács Karád.

Kétéves mélyponton végzett az OTP

A nap vesztese az OTP Bank volt, ami nem meglepő a nemzetközi porondot nézve, a bankrészvények ugyanis hatalmas veszteségekkel zárták a hét első kereskedelmi napját. A legnagyobb magyar pénzintézet papírjainak kereskedését nem sokkal a zárás előtt fel kellett függeszteni, mert több mint 10 százalékos mínuszba került a kurzus.

A zárás előtt visszaállították a kereskedést az OTP piacán, hogy aztán a papír 11 százalékos veszteséggel fejezze be a napot. Az 5610 forintos záró árfolyamra nagyon régen volt példa az OTP történetében, legutóbb 2006 nyarán volt hasonló mélységben a részvény jegyzése.

Gödörben a többiek is

Bár a 11 százalékos mínusz borzasztónak tűnik első látásra, ha azonban szétnézünk az európai piacokon, találunk jóval nagyobb zuhanásokat is, a régióban szintén erős pozíciókkal rendelkező Raiffeisen International és az Erste Group egyaránt 14 százalék feletti mínuszban végzett.

Ezzel párhuzamosan a frankfurti börzén jegyzett pénzintézetek közül a Hypo Real Estate 37, a Commerzbank árfolyama pedig 16 százalékkal esett.