Zárásra összekapta magát az OTP és a BUX

Vágólapra másolva!
Összeomlottak az árfolyamok kora délután a pesti tőzsdén: egy óra után a fontosabb részvények mindegyike szabadesésszerű zuhanásnak indult. A BUX két órára 1410 pontos esést produkált kettő, ami majdnem 10,6 százalékos veszteség volt, majd fél 3-tól emelkedni kezdett, zárásig negyedelte a veszteségét. A részvénypiac forgalma 46,4 milliárd forint volt, a vezető részvények az erősödő Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A forint is zuhanásnak indult: péntek délután egy euróért már 270 forintnál is többet kellett adni, aztán 267,30 forintig ment vissza az euró jegyzése.
Vágólapra másolva!

Délután fél háromig tartott az esés a BÉT-en, utána emelkedőre fordult az index, és a vezető papírok jelentősen javítottak pozícióikon. A lejtmenetet az OTP Bank kezdte, amelyet 11 óra 55 perckor felfüggesztettek. Délben folytatódott ugyan a kereskedés, de tízszázalékos mínusz környékén járt ezután a papír, sőt két órakörül 13,6 százalékos volt a veszteség. A bankpapír délután négy körül 12,12 százalékos veszteségben volt. A kereskedés 4,55 százalékos, 150 forintos esés után 3150 fornitos árfolyamon fejeződött be a bankrészvénnyel, mellyel 29,87 milliárd forint értékben kereskedtek.

A Richtert egy óra után pár perccel kellett felfüggeszteni, szintén több mint tízszázalékos zuhanás miatt, jóllehet a délelőtt nem alakult rosszul papír pluszban vagy enyhe mínuszban járt. A kereskedés 2005 forintos, 7,03 százalékos zuhanás után 26 500 forintos árfolyamon fejeződött be. A papír forgalma 3,6 milliárd forint volt. Az Egis árfolyama 305 forinttal, 2,77 százalékkal 10 695 forintig süllyedt 318 forintos forgalom mellett.

A Magyar Telekom -13,5 százalékon állt, ezt később 6,68 százalékra mérsékelte. A nap végén pedig 2,28 százalékos 14 forintos esés esés után 599 forinton zárta a részvény kereskedelme. A Mol részvényei viszont 400 forintos, 3,77 százalékos emelkedés után 11000 forintos áron zártak. Az olajcég papírjainak forgalma 8,85 milliárd forint volt.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen elemzője dél körül azt mondta az [origo]-nak: a magyar lejtmenet a régióra is rányomta a bélyegét, elsősorban a pénzügyi papírok estek a környező országokban, az OTP tőzsdei zuhanása nyomán.A nyugat-európai részvénypiacokon teljesen más a helyzet, Londonban, Frankfurtban és Párizsban is a vásárlók irányítják a kereskedést. Az említett börzék irányadó indexei magyar idő szerint háromnegyed 2-kor 2-3 százalékos pluszban voltak

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője szerint a bankpapír nap végi erősödése mögött vélhetően sajátrészvény vásárlás áll. Hozzátette: a 3000 forint alatti OTP árfolyamnak "semmi értelme". Irracionális mértékben esett a papír árfolyama, ami azt mutatja, hogy nem csak a kis- és közepes befektetők, de nagy külföldi, intézményi befektetők is szabadultak tőle.

Sőre Balázs szerint a határidős BUX és a Mol erősödése, valamint az OTP nap végi emelkedése is biztató jel lehet. Amennyiben a kedvezőtlen amerikai makrogazdasági adatok ellenére is erősödő indexek tartani tudják nyereségüket, hétfőn fordulat is bekövetkezhet a BÉT-en. Az üzletkötő nyugalomra intett.

A zuhanás okai közé sorolta Sőre Balázs azt is, hogy pénteken volt az októberi lejáratok utolsó, kifutó napja, amikor a befektetőknek dönteniük kell, hogy tovább tartják-e a papírt, ehhez azonban 100 százalékos fedezet kell. Nagy valószínűséggel ezért is volt sok kényszerlikvidálás az OTP-papírokban.

Bokros: Bankcsődök nem várhatóak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken pénzpiaci szereplőkkel és befektetőkkel tárgyalt. A kormányfő azt hangsúlyozta, hogy most minden döntésnél a pénzügyi rendszer stabilitása az elsődleges szempont a kabinet számára.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója pénteki nyilatkozatában, amelyet a Népszabadságnak adott, az összefogás fontosságát hangsúlyozta, és azt, hogy a jövő évi költségvetésben a hiánycsökkentésre kell helyezni a hangsúlyt. Csányi szerint így meggyőzhetők lennének a befektetők arról, hogy érdemes forintban, magyar állampapírban vagy éppen hazai részvényekben tartani a pénzüket.

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter péntek reggel a Nap-kelte tévéműsorban arról beszélt, hogy bankcsődök nem várhatók Magyarországon. Pánikot nem akart kelteni a CEU professzora, de azt hozzátette: az államcsőd és a valutaválság esélye nagyobb a bankválságnál.

Betett a Fitch a forintnak

A forint szempontjából negatív volt a hangulat a devizapiacon - mondta az [origo]-nak Kolba Miklós. Az ING devizakereskedője szerint ugyanakkor az mindenképpen pozitív dolognak tekinthető, hogy javult a helyzet a magyar állampapírpiacon, szerény mértékben csökkentek a hozamok.

Erős napközbeni hullámzás után az előző napival szinte megegyező szinten volt a forint. Az euró árfolyamát reggel 263 forintra nyomták le, kora délután 273 forint felett tetőzött az ármozgás, majd a kialakuló újabb trendforduló eredménye a délutáni árfolyam. Az euróéhoz hasonló utat járt be pénteken a dolláré is: a pénteki szélsőértékek ugyanakkor 194,50 forint, illetve 204,30 forint voltak. A kereskedők ideges piacról, hirtelen árfolyamugrásokról számoltak be. Öt óra előtt öt perccel pedig 267,75/267,55 áron jegyezték az uniós valutát. A dollár árfolyama ugyanakkor 198,39/198,83 forint volt

A magyar deviza hirtelen gyengülésében főszerepet játszott, hogy a Fitch nemzetközi hitelminősítő a magyar besorolás kilátását negatívra rontotta. A lépést követően a BBB+ osztályzat vonatkozik Magyarországra negatív kilátás mellett. A napokban egy másik hitelminősítő, a Standard & Poor's tett hasonló lépést, így utóbbi cégnél ugyanez a besorolás.

Könnyen lehet rángatni a kurzust

A bankközi devizapiacon mérsékelt a forgalom, ezért könnyen lehet mozgatni a kurzust. A magyar forint mellett több feltörekvő deviza (török líra, lengyel zloty) is veszített értékéből - fogalmazott Kolba Miklós, aki kiemelte: ugyanazok a külföldi piaci szereplők állnak a háttérben, akik hónapokkal ezelőtt még arról beszéltek, hogy minden rendben van, és rövidesen 230 forint körül stabilizálódhat az euró jegyzése.

Ők most a másik oldalon állnak, a magyar deviza gyengülésére játszanak - tette hozzá az ING szakembere, aki úgy látja, nem szabad elhitetni a spekulánsokkal, hogy Magyarország megijedt, ha tartjuk magunkat, akkor előbb-utóbb lenyugodhatnak a kedélyek. Amennyiben az állampapír-piacra visszatér az élet, beindul a kereskedés, akkor vége szakadhat a lejtmenetnek. Ebben az esetben már nagyon sokba kerülne a forint ellen játszani azoknak a spekulánsoknak, akik a mostani gyengülést előidézték.