Újabb mentőcsomagban gondolkodik Bernanke

Vágólapra másolva!
Újabb pénzügyi ösztönzésre lehet szüksége az Egyesült Államok gazdaságának ahhoz, hogy el tudja kerülni az elhúzódó gazdasági lassulást - közölte Ben Bernanke, az amerikai jegybank (Fed) elnöke a képviselőház költségvetési bizottságában. Az új injekció összege 150 milliárd dollár is lehet.
Vágólapra másolva!

Mivel esély van arra, hogy az amerikai konjunktúra még negyedévekig gyenge maradhat, valamint egy elhúzódó vissaesés is elképzelhető, időszerű egy újabb gazdaságélénkítő csomag elfogadása - közölte a jegybank elnöke. Hozzátette, hogy a csomagra azért is szükség van, hogy javulni tudjanak a hitelfelvételek az Államokban.

Az ingatlanpiacon és az autóiparban is károkat okozott a válság, annak ellenére, hogy a kormányzat mindent megtett a gazdaság élénkítésének érdekében - tette hozzá. Kifejtette azt is, hogy a jegybanki politika magában nem tud megoldást adni a válságra, de utalt arra, hogy további kamatvágásra lehet számítani, valamint megerősítette, hogy a Fed ezentúl is minden lehetséges lélpést megtesz a gazdaság élénkítéséért.

A demokraták egyébként az új csomag mielőbbi elfogadása mellett vannak, amelynek összege elérhetné a 150 milliárd dollárt vagy a GDP egy százalékát is. A republikánusok kevésbé lelkesek ez ügyben. A csomag bevezetésére mindenesetre valószínűleg az elnökválasztás után kerülhet csak sor.

A jegybankelnök beszédet követően a dollár erősödni kezdett, 1,3330 alá esett az amerikai deviza jegyzése az euróval szemben, így napon belül több mint másfél százalékkal erősödött. Szakértők szerint a New York-i vezető indexeknek is optimizmust adhat a Fed-elnök beszéde.

Ugyanakkor Henry Paulson pénzügyminiszter hétfőn az első - 700 milliárd dolláros - csomagtervvel kapcsolatban közölte: abból csak az amerikai kézben levő bankok részesedhetnek, a külföldi bankokat kizárják belőle.