Tarol a svájci frank, gyengül a forint

Vágólapra másolva!
A forint reggel óta gyengül a bankközi devizapiacon, elsősorban a pénzpiaci válsággal kapcsolatos bizonytalanság miatt. A befektetők svájci frankba menekülnek, és a dollár is erősödik.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Pénteken délután valamivel 245 forint felett jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, hétfőn reggel 247 forint felett járt a kurzus, délután 2 óra után azonban már 249 forintnál tartózkodott. Ezzel párhuzamosan a dollár jegyzése 176,70 forintról 183 forint közelébe emelkedett.

A magyar deviza gyengülése a pénzpiaci válság miatt kialakult negatív hangulattal függ össze. Az Erste piaci kommentárja szerint egyértelműen látszik, hogy a krízis Európában is súlyosbodik, újabb bankok kerülnek szorult helyzetbe, és csak úgy röpködnek az eurómilliárdok.

Bajban az európai bankok

A német Hypo Real Estate 50 milliárd eurós támogatást kapott a német államtól, amely a költségvetés közel 5 százalékára rúgó segélyt jelent. A Fortisnak nem volt elég a 11 milliárd euró a Benelux-államoktól, most a BNP Paribas 14,5 milliárdért vásárolja fel a belga és luxemburgi részlegeit.

Az Unicredit háza táján is problémák vannak, a menedzsment 5 órás válságülést tartott vasárnap, ahol 6,6 milliárd eurós tőkeemelést határoztak el. A problémák miatt az európai parketteken hatalmasat esett a bankrészvények jegyzése a hétfői kereskedésben.

Az ECB nem lép

A gondokat tetézi, hogy az Európai Központi Bank (ECB) nem lép fel közös erővel a válság megoldása érdekében, ezt a jelenlegi álláspont alapján nemzeti szinten kell minden országnak kezelnie. E beavatkozások azonban úgyis csak tüneti kezelések, legalábbis a befektetők hangulata ezt tükrözi.

A rendkívüli bizalmatlanságot az is jelzi, hogy Amerikában ismét a legbiztonságosabbnak tartott állampapírok iránt növekszik a kereslet. A piaci szereplők annak ellenére veszik például az egy hónapos lejáratú értékpapírt, hogy az alig biztosít némi hozamot.

Két százalékkal drágult a frank

A nemzetközi piacokon a dollár erőre kapott, az euróhoz mért árfolyama az 1,36-os szint alá került, szemben a korábbi 1,37 körüli kurzussal. Az amerikai deviza drágulása általában a feltörekvő piacokon eladási hullámot okoz, hétfőn is ez a hatás érvényesült a bankközi devizapiacon. Ezzel magyarázható a forint lejtmenete is, amellyel párhuzamosan a régiós devizák is gyengülést voltak kénytelenek elkönyvelni.

A svájci frank jókora drágulása azzal magyarázható, hogy az alpesi ország devizáját a piaci szereplők "biztonságos kikötőnek" tekintik, egyfajta menekülési célpontot jelent számukra. Ennek hatására a svájci frank árfolyama péntekhez képest jelentősen erősödött, a Magyar Nemzeti Bank hivatalos árfolyama pénteken még 156,65, míg a hétfői érték 160,25 forint volt - azaz több mint 2 százalékkal drágult a frank.