Négyéves csúcson a hároméves hozam

Vágólapra másolva!
Izgalmas napot zárt a magyar deviza szerdán, az euró árfolyama a kereskedés során 251,50 és 254,50 forint között mozgott. A globális kamatvágás hírére ugyan feltörekvő piaci társaival együtt erőre kapott a forint, de kora estére elvesztette előnyét. Az állampapírok hozama jelentősen emelkedett a részvény- és devizapiacokon végigvonuló eladási hullám miatt.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Szerdán reggel még 252 forint alatt jegyezték az eurót a bankközi piacon. A kereskedés első felében a nemzetközi piacokon kialakult rendkívüli eladási hullám és szélsőséges kockázatkerülő magatartás mélybe lökte a magyar devizát a feltörekvő piaci devizákat.

Nem segített a kamatvágás

Ennek eredményeként az euró jegyzése bőven 254 forint fölé került. A kiábrándító hangulat enyhítése és a likviditás bővítése érdekében a világ vezető jegybankjai délután egy órakor összehangolt kamatvágásról döntöttek, ez némi optimizmust hozott a piacokra: a részvénymutatók mellett a feltörekvő devizák is faragtak hátrányukból.

Úgy tűnt erőre tud kapni az forint az euróval szemben, de a remények gyorsan elszálltak és a 250 forint alatti szintről felfelé indult az európai fizetőeszköz - derül ki a Takarékbank piaci kommentárjából. Kora este már 253,30 forint körül mozgott a jegyzés. A zloty árfolyama napközben 3,5-ös lélektani szint fölé gyengült az euróval szemben, összességében 1 százalékkal gyengült.

Többéves csúcson a hároméves hozam

A régióval és általában a feltörekvő piaci devizákkal kapcsolatosan azért bizalmatlanak a befektetők, mert gazdasági növekedésük nagymértékben exportfüggő, és amennyiben tovább mélyül a globális gazdasági válság, ezeket még jobban fogja érinteni az esetleges recesszió.

Az eladási hullámot kiváltó bizalmatlanság nyomot hagyott az állampapírok másodlagos piacán is, összességében drámainak mondható, 20-30 pontos hozamemelkedés történt szinte az összes lejáraton, a 12 hónapos instrumentum megúszta 10 bázispontos emlkedéssel. A hároméves kötvény referencia hozama 25 bázisponttal túllépte a 10 százalékos szintet. Hasonlóan magas értékre legutóbb augusztus 19-én volt példa.