Alig erősítették a forintot a pozitív hírek

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a mostanában megszokott széles, 10 forint körüli sávban mozgott a hazai deviza árfolyama az euróval szemben, a reggeli 272-es kezdés után sokáig 263-267 között oldalazott, de a nap végére újra 269-ig gyengült. Ez valamelyes erősödés a szerda délutáni 269,20/40 forintos euróárfolyamhoz képest.
Vágólapra másolva!

Jó néhány hír mozgatta nap közben a magyar deviza árfolyamát. A Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy 103 milliárd forinttal megkurtítja a költségvetési kiadásokat még az idén, így akarja a 2008-as költségvetési hiányt a 3,8 százalékos GDP-arányos prognózis alá, 3,4 százalékra csökkenteni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Központi Bank (EKB) megállapodást kötött, amelynek értelmében a magyar jegybanknak lehetősége van arra, hogy 5 milliárd euró értékhatárig hitelt vegyen fel. Emellett az állampapírpiac likviditásának helyreállítása és a keresleti oldal erősítése érdekében az MNB megállapodott az elsődleges forgalmazókkal is, 90 napnál hosszabb hátralévő futamidejű papírok, minimum 100 millió forint névértéken történő jegyzéséről.

A nap vége felé a miniszterelnök bejelentette, hogy a 2010-es választásokig Magyarország be akar lépni az ERM2 rendszerbe, ahol az eurózónához való csatlakozás előtt minimum 2 évet el kell töltenie minden országnak.

Mindezen intézkedések egyelőre nem hozták meg a fellendülést, bár az utóbbi napok után ebben valószínűleg senki sem hitt. Viszont legalább meg tudták állítani a zuhanórepülést, és az elkövetkezendő napokban, amikor már az eredményükből is lehet majd valamit látni, remélhetőleg lassan újra erőre kaphat az állampapírpiac, és visszatérhet a bizalom a magyar eszközökkel kapcsolatban - írta gyorselemzésében Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője.