Ázsia és Európa összefog a válság ellen

Vágólapra másolva!
Minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni, hogy a pénzügyi válság kihatással legyen a reálgazdaság növekedésére - jelentette ki szombaton Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő az Ázsia-Európa Tanácskozás (ASEM) kétnapos csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Hozzátette, hogy Kína tevőlegesen, "felelősségteljes és pragmatikus" hozzáállással fog részt venni a november 15-i washingtoni világértekezleten, amelyen szintén a jelenlegi pénzügyi nehézségekről lesz szó.

Az eddig hozott kormányintézkedések nem bizonyultak elégségesnek a pénzügyi válság leküzdésére. A bizalom helyreállítása, az együttműködés és a felelős magatartás jelentik a megoldás kulcselemeit - fogalmazott a kínai miniszterelnök. A kormányoknak minden rendelkezésre álló eszközt fel kell használni annak elhárítására, hogy a mostani válság kárt okozzon a világgazdaságnak. "Cselekednünk kell, amilyen gyorsan csak lehet, hogy helyreállítsuk a pénzügyi rendszer stabilitását" - toldotta meg.

Meghallgatásra talált Sarkozy javaslata

Ven jelezte, hogy Peking támogatni fogja Franciaország elképzelését a globális pénzügyi szabályozás megszigorítására a novemberi válságtanácskozáson. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a szabályozás és az újítás között. "Szükség van pénzpiaci reformra, de még inkább szükség van pénzpiaci felügyeletre" - hangsúlyozta.

Nicolas Sarkozy francia államfő, az Európai Unió soros elnöke sajtótájékoztatóján közölte: konkrét döntéseket vár a washingtoni tanácskozástól, amelyen véleménye szerint nemcsak a válság hatásaival, de mélyben gyökerező okaival is foglalkozni kell. "Nem lehet csak az adókról és a pénzügyi válságról beszélni anélkül, hogy szólnánk a valutákról és kölcsönös egymásra hatásukról" - fejtegette.

Munkaterv kell a minél gyorsabb megegyezéshez

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke nagyon fontosnak nevezte, hogy mihamarabb egyezségre jussanak a válság rendezéséről.

Angela Merkel német kancellár szerint Washingtonban már egy munkatervet kellene rögzíteni. "Ez azt jelenti, hogy felhatalmazást adnánk pénzpiaci reformról szóló tárgyalásokra, amelyek végül elvezetnének egy valódi, az egész világra kiterjedő pénzügyi alkotmányhoz" - mondta hazautazása előtt.

A pekingi csúcstalálkozón 27 EU-tagállam és 16 ázsiai ország vezetői vettek részt, Magyarországot Göncz Kinga külügyminiszter képviselte. A tanácskozás súlyát jelzi, hogy az ASEM-csoportba tartozó államok adják a világ lakosságának 58 százalékát, míg a világkereskedelemben betöltött részesedésük 60 százalékos.

Nőhet az IMF szerepe

A mostanáig legnagyobb Ázsia-Európa csúcstalálkozón a résztvevők megállapodtak abban, hogy a pénzügyi rendszer mélyreható reformjára, valamint gyors és közös cselekvésre van szükség a válság leküzdéséhez. Egyetértettek abban is, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) fontos szerepet kell játszani a pénzpiaci szereplők szigorúbb felügyeletében, és a washingtoni válságtanácskozáson már meg kell hozni az első döntéseket a pénzügyi rendszer megújításáról és hatékonyabb ellenőrzéséről.

Bár a tanácskozást a pénzügyi válság uralta, a résztvevők szót ejtettek többek között az élelmiszerbiztonságról, az éghajlatváltozásról és az ENSZ fejlesztési céljairól is. Megegyeztek abban, hogy a fenyegető gazdasági problémák miatt a klímavédelem nem szorulhat háttérbe és a jövőre esedékes koppenhágai csúcsértekezleten is becsvágyó célokat kell kitűzni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.