OTP: Nagyobb kamatokkal marad a devizahitel

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank továbbra is nyújt devizaalapú hitelt, a feltételek és a kamatmértékek azonban változnak - közölte az OTP Bank.
Vágólapra másolva!

A OTP Bank stabil forint- és devizaforrásai bázisán a támogatott és piaci kamatozású forinthiteleket nyújt és továbbra is folyósít deviza alapú hitelt. Ugyanakkor a nemzetközi pénzpiaci helyzet hatására és a kedvezőtlen reálgazdasági folyamatok miatt módosít a hitelhez jutás feltételein és a kamatmértékeken - áll a hitelintézet sajtóközleményében.

Az OTP árazási testülete a lakáscélú és a szabad felhasználású változó kamatozású kölcsönök körében differenciált mértékű kamatváltoztatásról döntött, a módosítások november elejéig hatályba lépnek. A bank a megnövekedett forrásköltségeket csak részlegesen hárítja az ügyfelekre. Így például a már meglévő devizaalapú hitelszerződések körében mindössze fél százalékponttal emelkednek a kamatok. Ez például egy 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű JPY, illetve CHF alapú lakáshitelnél 1200-1400 forintos havonkénti törlesztőrészlet-változást jelent.

A bank tovább kívánja erősíteni a biztonságot azzal, hogy az eddigi hitelfedezettséget megnöveli, egyben kiterjeszti az árfolyam-garanciát és a forintban fix törlesztést. A bank vezetése már korábban jelezte, hogy újragondolja a "valutaváltó", hitelt; az úgynevezett Világhitel konstrukció a továbbiakban csak a privát banki szerződéssel rendelkező ügyfelek számára érhető el.

A bank tájékoztatása szerint az őszi, október 31-éig tartó megtakarítás-ösztönző program keretében az elmúlt hét végéig több mint 60 milliárd forint értékű lakossági forrás áramlott az akciós forint- és devizabetétekbe. A 6 havi euró betétlekötésnél az elérhető legmagasabb kamat évi 5 százalék. A program október 14-ével új elemmel, a 9 hónapos betétlekötés lehetőségével bővült, amelyre összeghatártól függetlenül, évi fix 9 százalékos kamatot fizet a bank. A programszerű megtakarítás-ösztönzés a téli hónapokban is folytatódik, és a közeljövőben új, speciális tőkevédett konstrukció is elérhető lesz a bankcsoportnál.