Az osztrák alsóház támogatná a bankokat

Vágólapra másolva!
Az osztrák parlament alsóháza, a nemzeti tanács hétfőn egyhangúlag jóváhagyta azt a százmilliárd eurós intézkedésegyüttest, amelyet az egyeztetett európai uniós irányelvekkel összhangban a kormány állított össze a bankok megtámogatására. Kezdetben az ellenzéki pártoknak voltak ugyan kifogásaik és ellenvetéseik, végül is mind az öt párt megszavazta a tervezetet. A felsőház kedden adja áldását a törvényjavaslatra, amely azt követően hatályba lép.
Vágólapra másolva!

A kormány közölte, hogy a programot védőhálónak szánja, amely a pénzintézetek megszilárdítását, likviditásuk garantálását, a bizalom és a stabilitás helyreállítását szolgálja. Az összeg javarészét - 75 milliárd eurót - állami garanciavállalásra tettek félre, 15 milliárdot pedig - szükség esetén - a bankok sajáttőke-emelésére. Az előbbi a pénzintézetek megbízhatóságának alátámasztását célozza, nevezetesen a fedezet biztosításával a bankközi hitelnyújtást kívánja elősegíteni.

Ugyancsak az intézkedések része az a már korábban bejelentett döntés, hogy az osztrák állam összegkorlátozás nélkül garantálja a pénzintézetekben elhelyezett magán-megtakarításokat. A határozat október elsejéig visszamenőleges hatályú, és jövőre is érvényben marad. 2010. januárjától a garanciavállalás felső határa 100 000 euró lesz. Az állam ugyancsak kezeskedik a vállalatok számláján lévő összegekért, méghozzá a jelenlegi 20 000 helyett 50 000 eurós határig. A betétekre vállalt garancia céljára tízmilliárd eurót hasítottak ki a csomagból. A tőzsdén jegyzett cégek elleni spekulációs ügyletek megakadályozására a törvénytervezet úgy rendelkezik, hogy a pénzügyi felügyelet betilthatja az árfolyamra játszó eladásokat (short selling).