Egy hét múlva jöhet az IMF-hitel

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várhatóan november 6-án hagyja jóvá a pénzintézet által Magyarországnak nyújtandó, 15,7 milliárd dolláros készenléti hitelkeretet, közölte az intézmény szóvivője csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A washingtoni székhelyű IMF kedden közölte, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kap, 17 hónapig készenlétben, azaz rendelkezésre tartott hitelkeret formájában, ezzel segítve Magyarországnak kezelni a pénzügyi válság következményeit.

A nemzetközi összefogásban a Valutaalap 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal; az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.

A mentőöv bejelentésekor Dominique Strauss-Kahn főigazgató közleménybe tudatta: a határozott magyar intézkedések igazolják, hogy az ország kivételes szintű forrásokhoz férhet hozzá a Valutaalaptól; a hitelkeret összege a magyar IMF-kvóta több mint tízszerese. A segítség erősíteni fogja az ország gazdaságának rövid távú stabilitását, és javítja hosszú távú növekedési potenciálját - írta Strauss-Kahn.

Az Izlandnak nyújtandó, 2 milliárd dolláros hitelkeret jóváhagyásáról egy nappal korábban, november 5-én dönt az IMF vezetése.