Árupiaci zuhanás a válságkezelés miatt

Vágólapra másolva!
Míg a jelzálogválság elején, 2007 második felében és 2008 első hónapjaiban a befektetők menekültek a tőke- és pénzpiacokról és meggondolás nélkül fektették pénzüket aranyba és árupiaci termékekbe, most, a krízis második felében megfordult a tendencia. Bár a részvénypiacok nem éledtek újjá, a tőke más utakat keres a megtérülésre, nem a nyersanyagokba fektetik a pénzüket az invesztorok. Ennek egyik legnagyobb vesztese a fémipari és energiacégekkel teletömött orosz tőzsde, amely pénteken hét százalékot zuhant.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A nyersanyagok és energiahordozók áresésének két alapvető oka van. A dollár hosszú ideig tartó gyengülése átváltott erősödésbe, miután a válság ma már nem kizárólag az Egyesült Államokat érinti. Másrészt pedig az amerikai kormány bankmentő terve hatalmas dollárszivattyúként jelentkezik: dollár, vagyis amerikai készpénz kell majd hétszázmilliárd dollár értékben ahhoz, hogy kivásárolhassák a rossz befektetéseket a bankoktól és pénzintézetektől.

A dollár árfolyama ennek megfelelően csütörtökön áttörte az 1,40-es határt, jelenleg 1,38-nál valamivel többet kell adni egy euróért. Ez azt jelenti, hogy az euró meggyengült, az európai növekedés gyenge kilátásai miatt.

Lassul a globális gazdaság

A dollár erősödése és a világgazdaság lassulása - 5-ről 3,5 százalék alá mehet a növekedési ütem globálisan - elijeszti a befektetőket az árupiactól. Az áruk és az energiahordozók, illetve a nemesfémek ára ugyanis dollárban jegyzett, így ha a dollár drágul, a kőolaj és az arany általában esni szokott - magyarázta a Hamilton Tőzsdeügynökség egyik szakértője az [origo]-nak.

A Solar Capital munkatársa, Skáre Balázs is azt emelte ki kérdésünkre, hogy a dollár iránti kereslet megugrása miatt a nyersanyagok és az energiahordozók ára mostanában egyértelműen lefelé megy. Skáre szerint az olajpiacon az is elképzelhető, hogy a globális lassulás hatására akár 80 dollár alá megy az ár, a jelenlegi 90, illetve 90-100 dolláros hordónkénti árak után. Ha viszont eléri az ár a nyolcvanat, akkor onnan újabb emelkedés várható.

Ha az árfolyamokat nézzük, az északi-tengeri Brent olaj 91 dollár körül állt, az amerikai könnyűolaj, a WTI 94 dolláron járt pénteken délben. Mindez a pár hónappal korábbi 130-140 dolláros árfolyamokhoz képest jelentős esésnek számít.

A Solar Capital és a Hamilton elemzői is egyetértettek abban, hogy az euró esetében a gyengülés azzal is magyarázható, hogy az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet immár aligha szánja rá magát további kamatemelésre. Az EKB a héten tartotta a kamatot, de vannak olyan spekulánsok, akik immár kamatcsökkentésre várnak az eurózónában, ez pedig egyértelműen gyengíti a közös pénzt.

Az arany csak pánik idején drágul

Az aranynál sem várható egyelőre növekedés, hiszen most nincs pánik. Az arany azokon a napokon ugrott meg az utóbbi időben, amikor valamilyen nagyobb bankcsődöt jelentettek be - erre azért volt több példa is, például szeptember 15-én a Lehman Brtohers, múlt hét pénteken, szeptember 26-án a Washington Mutual döntött rekordokat az amerikai bankbukások sorában.

A közbenső napokon általában lemorzsolódik a nemesfém kurzusa, jelenleg 843 dollárnál jár, de a krízis legrosszabb napjaiban gyorsan 900 dollár fölé szokott emelkedni. Az arany 0,14 százalékot esett pénteken, az ezüst viszont a határidős kereskedésben 1,44 százalékot erősödött.

A fémárakra Skáre Balázs szerint szintén az jellemző, ami a többi árura: egyrészt a dollár erősödése, másrészt a világgazdaság lassulása miatt esnek az árfolyamok. Péntek délben a réz Londonban a határidős üzletekben ötszázalékos esést mutatott, az ólom 2,61 százalékos mínuszon állt, a nikkel 4,12 százalékot esett, az alumínium pedig 4,77 százalékot vesztett. A cink 5,24 százalékos mínuszban járt.

Omlik az orosz tőzsde

Mindez igen súlyos hatással lehet a nyersanyagkitermelő vállalatok részvényeire is. Ausztrál és brit bányacégek folyamatosan esnek a tőzsdéken az utóbbi napokban, az orosz vállalatok nagy részét pedig rendkívül kellemetlenül érintik ezek a hírek.

Pénteken az orosz tőzsde hétszázalékos esésben volt, elsősorban az olaj- és a gázipar esett, 7,5 százalékkal, a fémipari részvények pedig 9,9 százalékot zuhantak.