A Valutaalap segíti az ukrán bankokat

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap 14 milliárd dollárral kész segíteni az ukrán bankrendszer stabilizálását. Az IMF és az ukrán vezetők pénteken tárgyaltak erről. Így Ukrajna felsorakozik azon országok - Izland, Szerbia és Magyarország - mellé, amelyek már a napokban IMF-segítséget kértek.
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnöki titkárság vezetőhelyettese szerint először azokat a feltételeket kell kidolgozni, amelyek mellett Ukrajna a hitelért folyamodhat. Az IMF küldöttsége egyelőre Ukrajna pénzügyi helyzetét tanulmányozza, és egy héten belül olyan követelményrendszert állíthat fel, amelynek alapján a hitelről lehet tárgyalni. Az elemzők az ukrán hrivnya gyengesége és az ukrán bankok stabilitása miatt aggódnak.

A Fitch hitelminősítő pénteken, nem sokkal a magyar kilátásrontás után bejelentette, hogy Ukrajna hosszú futamú deviza- és beladósság-osztályzatát az eddigi "BB mínusz"-ról egy fokozattal a már mélyen spekulatív "B plusz"-ra rontja, és az új besoroláson is fennhagyja a negatív kilátást.

Az indoklás szerint a Fitch úgy látja: "jelentős és erősödő" egy olyan ukrajnai pénzügyi válság kockázata, amely a valuta nagy leértékelődéséhez, további bankrendszerbeli stresszhez és komoly reálgazdasági károkhoz vezet.

A Fitch Ratings adatai szerint a magánszektor erőteljes hitelfelvétele a június végi állapot szerint 100 milliárd dollárra emelte a bruttó ukrán küladósságot.