A londoni elemzők is fellélegeztek

Vágólapra másolva!
Komoly hangulatjavító tényezőnek nevezték londoni feltörekvő piaci elemzők a Magyarország számára szerdán bejelentett, az előzetes citybeli konszenzusnál kétszer nagyobb pénzügyi védőhálót, de hozzátették, hogy a globális környezet továbbra is bizonytalan, és lehetnek még árfolyamkilengések.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A CMA DataVision londoni hitelpiac-figyelő cégnél szerdán, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az EU és a Világbank több mint 25 milliárd dolláros pénzügyi védőhálójának bejelentése után a távirati irodának elmondták: a törlesztési leállások elleni biztosítások ára Magyarország esetében azonnal 0,7 százalékponttal 4 százalékra zuhant. Az ilyen ügyleteket ajánló biztosítók tehát már nem félnek Magyarország csődjétől, ezért kevesebb kockázati prémiumot várnak el ilyen befektetéseikért.

Esély van a helyzet stabilizálásával

A pénzügyi védőháló várható hatásairól kérdezett londoni elemzők közül Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság globális feltörekvő piac közgazdásza szerdán úgy fogalmazott: ha a csomagnak a finanszírozás mellett része lesz a költségvetési politika további kiigazítása, akkor jó esély van Magyarország helyzetének tartós stabilizálására.

A piaci szereplők azonban előbb-utóbb meg fogják kérdőjelezni, hogy az Magyar Nemzeti Bank (MNB) múlt héten végrehajtott, 3 százalékpontos kamatemelése fenntartható-e a gyengülő hazai gazdasági környezetben, tette hozzá az elemző.

Sueppel szerint még a 280 forintos euróárfolyam újbóli elérése is benne van a jelenlegi piaci mozgások lehetséges sávjában. A szakértő szerint a piaci szereplőknek továbbra is lehetnek fenntartásaik a helyzet stabilizálásával kapcsolatban, tekintve, hogy a magyar gazdaság stabilizációját nagyon alacsony növekedéssel jellemzett időszakban kell végrehajtani.

Bizonytalanság és recessziós félelmek

Neil Shearing, a Capital Economics elemzője szerint egyelőre túl korai lenne megítélni, hogy a piaci hangulat tartósan javul-e a térség egésze iránt, hiszen még a Balkán, a Baltikum és Törökország is pótlólagos finanszírozásra szorulhat, a magyar gazdaság pedig "recesszió felé tart".

Az elemző szerint a magyar jegybanki kamat a gyenge növekedés ellenére jó eséllyel magasan marad még egy ideig. Shearing 2009 második negyede előtt nem vár kamatcsökkentést Magyarországon.

4cast: A jó támogatói imázs mellé is "diétázni" kell

A 4cast gazdaságelemző ház szerdai elemzése szerint annak puszta ténye, hogy Magyarország egyszerre élvezi a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Unió és a Világbank támogatását, "nagy pluszt" jelent a magyar gazdaság iránti piaci hangulat szempontjából.

A cég szerint úgy tűnik, hogy a válságot sikerült elkerülni, és bár "komoly szégyen", hogy Magyarország ilyen helyzetbe került, a magyar kormány "jól szerepelt a viharban". Sokkal jobban, mint a súlyos gazdaságpolitikai - főleg pénzügypolitikai - hibákat elkövető Izland, a politikailag széttöredezett Ukrajna, vagy Románia, ahol a politikusok még most sem vesznek tudomást a problémákról, pedig azok már "több mint egyértelműek".

A 4cast szerdai elemzése szerint ugyanakkor Magyarországon is további "komoly diétára" van szükség, a belső és külső adósságszomjat drasztikusan csökkenteni kell, nemcsak egyéves, hanem hosszabb távlatban, tekintve, hogy a hitelpiaci helyzet a belátható jövőben nem tér vissza az amerikai nem elsőrendű - subprime - jelzálogadósság-válság előtti időszak állapotába.

Nem valószínű, hogy szükség lesz a hitelre

A 25 milliárd dolláros mentőháló jelentősen növeli azokat a tartalékokat, amelyeket a következő tizenkét hónapban esedékessé váló - a 4cast elemzői által 32 milliárd euróra becsült - külső kötelezettségek fedezésére fel lehet használni.

A cég szerint a tartalékok felhasználására csak a legrosszabb forgatókönyv esetén lehetne szükség, akkor, ha a magyar bankok külföldi tulajdonosai teljesen leállítanának minden finanszírozást, és az importszint változatlan maradna a várhatóan csökkenő export közepette; mindkét fejlemény "rendkívül valószínűtlen".

A Magyarországnak jóváhagyott készenléti keret több mint a kétszerese az előzetes londoni konszenzusnak. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege például 10-12,5 milliárd dollár közötti keretet jósolt legutóbbi elemzéseiben.