A Lánchíd lesz az új kétszázason

Vágólapra másolva!
Vasárnap lezárult a 200 forintos bankjegyet felváltó érme hátoldalán szereplő képre kiírt szavazás. A voksolást a Lánchíd nyerte, a legrégibb dunai átkelő kapta a szavazatok 52 százalékát.
Vágólapra másolva!

A nyertes Lánchídon kívül öt másik képre lehetett szavazni, a fehér gólya a szavazatok 18 százalékát szerezte meg, a "bronzérmes" a Megyeri-híd lett 13 százalékkal.

A negyedik fakopáncs 8, az utolsó előtti a cifra kankalin 6, a hatodik kövér daravirág 3 százalékos eredménnyel zárt.

Történelmi szavazás

A voksolás történelmi jelentőségű, mivel most először volt alkalom arra, hogy azok válasszák ki az érmét díszítő képet, akik naponta használják majd fizetésre a jövőre forgalomba kerülő 200 forintost. A Magyar Nemzeti Bank várakozásainál nagyobb érdeklődés kísérte az akciót, az különböző képekre összesen több mint 200 ezer szavazat érkezett.

A jegybank még nyáron határozott arról, hogy a mostani kétszázforintos bankjegy helyet érmét vezet be. A szakmai és civil szervezetekkel folytatott megbeszélések alapján az MNB illetékesei úgy döntöttek, az új 200 forintos a jelenlegi százashoz hasonlóan kétféle fémből készül majd.

A százas inverze lesz

Az új érme abban különbözik majd a százastól, hogy a külső karéj lesz sárgaréz, a belső pedig fémes szürke színű, illetve kicsivel nagyobb lesz, mint az 50 forintos, de kevésbé vastag, mint a százas. A váltást nemzetgazdasági megtakarítás mellett azzal a hosszú távú jegybanki céllal indokolta az MNB, hogy megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra.

Jelenleg öt különböző címletű a érme (5, 10, 20, 50, 100 forintos) van forgalomban, miután áprilistól bevonták az egy- és kétforintosokat. Egyes forgalmi érméknek egyébként van úgynevezett emlékváltozata is, ilyen egyebek mellett a József Attila képével díszített tízforintos vagy a Kossuth-százas. Az emlékváltozatok ugyanúgy részt vesznek a készpénzforgalomban, mint a forgalmi érmék, hátoldalukon azonban más kép van.