Nem hoz olcsó benzint az olajárzuhanás sem

Vágólapra másolva!
Nemrég még a 200 dolláros árfolyam volt a "trendi", ma már előfordul a 70-80 dolláros várakozás is. Gyakorlatilag lehetetlen megjósolni, hogy hosszú távon miként alakul az olajár. Az elmúlt években az is előfordult, hogy a szakértőknek a változás előjelét sem sikerült jelezniük. Ráadásul a prognózisok akár havonta is nagyon eltérhetnek egymástól.
Vágólapra másolva!

A júliusi 147 dolláros csúcs óta már 38 dollárral esett az olaj ára, ez 26 százalékos csökkenés. A világgazdaság általános lassulása mellett a dollár erősödése és legutóbb a Gustav hurrikán vártnál kisebb pusztítása is hozzájárult az árak zuhanásához. A következő egy-másfél évben a nemzetközi piacokon a kereslet-kínálat alapján 100 dollár körüli átlagos olajárra számítanak.

A nagy esés után kedden kezdett megszilárdulni a kőolaj ára a szabadpiacon, miután hétfőn nagyot esett, mert a Gustav nem igazolta az aggodalmakat: négyesről egyes fokozatúvá, trópusi viharrá enyhülve nem tett kárt a Mexikói-öbölbeli olaj- és gázkitermelő berendezésekben. A Mexikói-öböl térségében szerdán még az olajtermelés 96, a földgáztermelés 92 százaléka maradt ki. Az energetikai cégek ugyanakkor elkezdték az olajlétesítmények állapotának vizsgálatát és az evakuált dolgozók visszatelepítését. A Gustav miatti aggodalmak elmúltak, ami az olajáron is meglátszik, megállt ugyanis a drasztikus emelkedés, elkezdődött a korrekció.

Folyamatosan változik

Pénteken a korai órákban 108 dollár körül stabilizálódott az ár a szabadpiacon, és várják, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) miként dönt a kitermelésről a jövő héten tartandó értekezletén. A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, októberi határidőre, péntek reggel hordónként 107,82 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) CME Globexen folytatódó elektronikus jegyzésében, 7 centtel olcsóbb a New York-i zárónál. Később a hírre, hogy a várakozásokkal ellentétben nem növekedtek a nyersolajkészletek az elmúlt héten, némileg felfelé korrigált a jegyzés, és 108,8 dolláron állt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, októberi határidőre, péntek reggel 107,84 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 8 centtel drágább a csütörtöki zárónál. Csütörtökön a Brent 106,30 dolláron zárt, 1,76 dollárral olcsóbban a szerdai zárónál.

A várakozásokkal ellentétben a határidős WTI árfolyama enyhe pluszban tartózkodott, miután a Mexikói-öböl térségében 11 finomító továbbra is zárva van, villamos energia hiánya miatt, a Gustav hurrikán következtében.

A piacok továbbra is a közelgő hurrikánokra figyelnek, a hónap végéig ugyanis további viharok következhetnek - vélekedik a Standard Chartered elemzője. Az Atlanti-óceán felett az Ike már négyes fokozatúvá erősödött, bár a jelenlegi állás szerint a szárazföldet nem fenyegeti. A Hanna viszont veszített erejéből, ahogy a Bahamákat elhagyta és az Egyesült Államok délkeleti partja felé tartott.

Megoszlanak a vélemények

Olajpiaci elemzők véleménye szerint akár 70-80 dollárra is csökkenhet az olaj hordónkénti ára a jelenlegi 100 dollár felettiről. Ezt arra alapozzák, hogy a világgazdaság lassul, s ezért csökken a kereslet. Ugyanakkor azt is valószínűsítik, hogy az ázsiai kereslet és az OPEC befolyása miatt az ár nem megy 100-110 dollár alá. Mások túlzásnak tartják a 70 dolláros árfolyamot, csakúgy, mint a pár hónappal ezelőtti 200-as prognózist.

A világ olajexportjának 40 százalékát képviselő szervezet, az OPEC szeptember 9-én ülésezik, amikor az elemzők szerint elutasítják majd az olajtermelés csökkentésére irányuló indítványt. A Bloomberg által megkérdezett 32 energiapiaci elemző közül 29-en vélekednek így. Ezzel a világszervezet is leteheti a garast az olajárak csökkenése mellett.

"Az OPEC el akarja kerülni az olajkészletek túlzott emelkedését, ugyanakkor ha csökkentenék a kitermelést, az az árak szárnyalásához vezethetne. Éppen ezért arra számítok, hogy semmilyen konkrét lépésről nem fognak határozni, a kitermelés marad a mostani szinten" - nyilatkozta a Bloombergnek Mike Wittner, a Societe Generale vezető energiapiaci elemzője.

Lassan nő a kereslet

Az OPEC augusztusi előrejelzése szerint jövőre 1 százalékkal nő az olaj iránti kereslet a világpiacon, ez a leglassabb keresletbővülés lenne az elmúlt hét évben. Az OPEC-tagországok kvótája jelenleg napi 592 ezer hordó olaj kitermelését teszi lehetővé. Az utóbbi időszakban Szaúd-Arábia például közel került teljes kapacitásának eléréséhez, mivel az ország növelte kitermelését az emelkedő kereslet, valamint a nigériai, venezuelai és iráni kitermelés visszaesése miatt.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint az országok olajtartalékai jelenleg 54 napi szükségletet fedeznének, az OPEC-nek pedig nem érdeke, hogy ez tovább emelkedjen. Venezuela és Irán a tagországok közül amellett kardoskodnak, hogy csökkentsék az olajtermelést, ezzel akadályozva az árak 100 dollár alá esését. Hugo Chávez venezuelai elnök például augusztus végén egy interjúban igazságosnak nevezte a 100 dollár feletti olajárat.

"Valószínűleg az OPEC sem akarja, hogy újra 150 dollárig szökjön fel az olajár, attól is tartanak azonban, hogy az elmúlt hetek közel 40 dolláros korrekciója folytatódik" - nyilatkozta a Societe Generale elemzője.