Zárolt bankszámla miatt nem fizet a Zalabaromfi

Vágólapra másolva!
A CIB Bank Zrt. szeptember 1-jén minden előzetes értesítés nélkül zárolta a Zalabaromfi Szárnyas Húsfeldolgozó Zrt. és a Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. számláit, emiatt sem a 650 dolgozójának, sem a beszállítóknak nem tud fizetni a zalaegerszegi cégcsoport - közölte csütörtökön közleményben a cégcsoport vezérigazgatója az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Nemes Imre tájékoztatása szerint a cégek számlájára érkező árbevételekhez való hozzáférést a bank megakadályozta, "a bankszámlák pozitív egyenlege terhére beadott átutalásokat nem teljesítette".

A Zalabaromfi Kereskedőház Zrt. finanszírozási igényeinek kielégítéséhez korábban hitelt vett fel a banktól, a hiteleket a pénzintézet nem mondta fel, a társaságoknak lejárt fizetési kötelezettsége a bankkal szemben nem volt - írja közleményében a Zalabaromfi vezérigazgatója.

A zárolás után még aznap elektronikus levélben, másnap faxon kértek magyarázatot a banktól. Tájékoztatták a hitelintézetet arról, hogy a számlák zárolása miatt a Zalabaromfi csoport ellehetetlenül, nem tudja kifizetni a több mint 50 millió forint összegű munkabért 652 dolgozójának.

Nemes Imre közölte: a CIB a történtekre semmiféle írásos magyarázattal nem szolgált, később letiltotta az internetes banki ügyintézést, az egyenleg lekérdezést, "ezt követően pedig szóban, személyes kérésre sem ad felvilágosítást a bankszámlákról". Az utolsó egyenlegek szerint a zárolás miatt mintegy 400 millió forinthoz nem tudnak hozzájutni a Zalabaromfi cégcsoport tagjai.

A vezérigazgató közleményéből kiderül: a cégcsoport panaszt nyújt be a PSZÁF és a Magyar Bankszövetség felé, és megindítja a szükséges eljárást a bank tevékenysége miatt.

A Zalabaromfi dolgozói a zalaegerszegi CIB bank előtt demonstrálnak, mert a gyár igazgatójától úgy tudják, ismeretlen ok miatt fagyasztották be a vállalat számláját, ezért nem kaphatnak fizetést.

A bankot nem mentették fel a titoktartás alól

Múlt pénteken a CIB Bank tértivevényes postai küldemény és e-mail útján felhatalmazást kért az ügyben érintett ügyfeleitől, hogy a pénzintézet tájékoztatási lehetőségét korlátozó - a banktitok megtartására vonatkozó - kötelezettségét feloldhassa. A lehető leggyorsabb ügymenet biztosítása érdekében a felhatalmazásokat a bank munkatársa a Zalabaromfi Zrt. telephelyén személyesen is át kívánta adni, de azt nem voltak hajlandók tőle átvenni.

Mivel az érintett ügyfelek e hét héátfőéig még nem adták meg a kért felhatalmazást a bank számára, ezért a pénzintézet továbbra sem tájékoztathatja az érintett vállalat szakszervezeti vezetőit, valamint a közvéleményt arról a néhány tényről, amelyek ismerete nélkül a kialakult helyzet megértése nem lehetséges.

A bank ezért felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy mindez azt jelenti: a CIB Bank saját maga kérte az érintettektől, hogy nyilatkozhasson az ügyről, miközben az érintett ügyfelek a banktitok alól történő felmentésünket saját maguktól is kezdeményezhették volna.