Változik az USA-cégek pénzügyi beszámoltatása

Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdén szereplő vállalatok működési költségeinek csökkenését eredményezheti, és jobb versenyképességi feltételeket teremthet, amennyiben a SEC, vagyis az USA értékpapír- és tőzsdefelügyelete néhány éven belül valóban a nemzetközi pénzügyi beszámolási szabványok (IFRS) alkalmazását írja elő az amerikai tőzsdei vállalatok számára.
Vágólapra másolva!

A cégek életében a számukra új rendszerű pénzügyi beszámolási rendszer előnyökkel járhat, defőleg a globális vállalatokat számos feladat elé is állítja. A tőzsdei vállalatoknak Amerikában ma még az USA-ban általánosan elfogadott, ugyanakkor számos ponton rugalmatlanabb számviteli alapelveknek, az US GAAP-nek megfelelően kell elkészíteniük beszámolóikat.

A változások érintik a beszámolási különbségek, az adókérdések, a belső folyamatok, a jogszabályokban előírt jelentések, a technológiai infrastruktúra és a szervezeti kérdések területét is. Bodor Kornél, a Deloitte könyvvizsgálati üzletágának igazgatója - akinek egyik szakterülete a US GAAP - szerint a szervezet dokumentációjának általános szempontok szerinti átvizsgálása teljesen új szemléletet kíván majd a pénzügyi vezetőktől, kontrollerektől, könyvelésért felelős vezetőktől.

A számos technikai eltérés közül az egyik legjelentősebb, hogy míg a US GAAP talán az egyik legtöbb konkrét szabályt és előírást tartalmazó egyedi szabványrendszer a világon, addig az IFRS-re kevésbé jellemző a szabálykönyvszerű felsorolás, és inkább az egységes könyvelési elvek bevezetésével közelíti meg a folyamatot.

Az IFRS tehát egyfelől nagyobb szabadságot ad, ugyanakkor sokszor egyéni elbírálást is vár el a cégektől, például a tranzakciók bemutatásának módjával vagy a hasonló jellegű tranzakciók konzekvens megítélésével összefüggésben.

Belső szerkezeti változások is lehetnek

Az IFRS-re történő átállással járó adóvonatkozások helyes értelmezése miatt szoros együttműködésre van szükség a vállalatok pénzügyi és adórészlege között. Számos fontos részkérdést, köztük az amerikai központú multinacionális vállalatok globális adótervezését, illetve könyvelési módszertani kérdéseket is érinti ugyanis az új szabványok szerinti beszámolók készítése.

Gion Gábor, a Deloitte könyvvizsgálói üzletágának vezető partnere szerint főleg a globális vállalatoknál jelent majd kihívást a belső folyamatok szervezése az átálláskor. A továbbított adatok megbízhatóságára, a belső konszolidációra és megfelelő tervezésre, a menedzsment-jelentések rendszerére, sőt a vállalat belső szabályozási környezetére is kihatnak ugyanis a változások.

A magyar tőzsdei cégek közül két jelentősebb papírjai forognak az amerikai börzéken. A Magyar Telekom és a Mol is azonban már most közzétesz IFRS-rendszerű beszámolókat, így ezek számára aligha jelent komolyabb nehézséget a változás, és nem éri meglepetésként e cégeket, ha az IFRS-t teszik majd kötelezővé a jövőben.

A végső határidő 2014

A SEC a következő nyolc évre szóló menetrendet dolgozott ki az átállásra, ami az amerikai tőzsdéken jegyzett cégek számára valójában az IFRS alkalmazásának első évében jelent majd igazán komoly változást - tájékoztatott Gion. Az új jelentési rendszerre legkésőbb 2014-ig kell átállniuk a nagyvállalatoknak, de a felügyelet egyes óriáscégeknek már ennél hamarabb is lehetőséget ad az IFRS-szabványok alkalmazására.

E cégek a legkorábban a 2009. december 15. után lezárt üzleti évükben vagy a későbbi üzleti évek valamelyikében térhetnek át az IFRS-re. Ennek feltétele, hogy globálisan a piac 20 legnagyobb szereplője közé tartozzanak saját iparágukban, és az adott üzletágra világszerte az IFRS jelentési szabványok használata legyen a jellemző.

A tőzsdefelügyelet további feltétele, hogy amíg az átállási folyamat le nem zárul, a 2009-től IFRS-t választó amerikai cégeknek párhuzamosan még a megszokott, amerikai beszámolási rendszerben is be kell mutatni bizonyos információkat.

Még nem teljesen biztos a menetrend

Az IFRS szabványokra való áttérés a vállalatok érdekeit szolgálja, a rendszer ugyanis általában rugalmasabbnak mutatkozik, mint a US GAAP. Némi bizonytalanságot az okoz, hogy a SEC csak a 2011-ig rendelkezésre álló tapasztalatok ismeretében, tehát a nyolcéves menetrend közel felénél dönt majd véglegesen arról, hogy valóban kötelezővé teszi-e 2014-től az átállást az IFRS szerinti jelentésekre - hangsúlyozza a Deloitte.

Bodor úgy véli, hiba lenne mindezt a szigorú és alapvetően bevált US GAAP rendszer vereségeként felfogni a nemzetközi szabványokkal szemben. Inkább arról van szó Bodor szerint, hogy a világ legerősebb piacait is elérték azok az általános, világszerte tapasztalható tendenciák, amelyek a sokféle tagolt, eltérő jelentési szabvány egységesítésében, az áttekinthetőbb, globálisan alkalmazható feltételrendszer megteremtésében látják egy "közös üzleti-pénzügyi nyelv" kialakításának lehetőségét.

Mindez azon túl, hogy sok felesleges adminisztrációtól kímélheti meg a vállalatokat, végeredményben a világgazdasági környezet élénkülését is magával hozhatja. Az amerikai folyamatokhoz rendkívül hasonló lépéseknek lehetünk tanúi például a kanadai vagy éppen a koreai szabályozás változásában is - mondta.

A vállalatok előtt két út áll Gion szerint. Az úgynevezett "friss starttal" térhetnek át az IFRS-szabványok szerinti jelentésre, vagyis kezdettől fogva úgy járnak el, mintha mindig is ezek szerint az elvek szerint készítették volna beszámolóikat. A másik megoldás az, hogy az eddigi US GAAP alapelveihez igazodó jelentéseikre támaszkodva, az eltérések minimalizálásával indulnak neki az új szabvány alkalmazásának.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.