Jelentősen erősödött a forint

Vágólapra másolva!
A múlt héten fokozatosan gyengülő magyar deviza erősödéssel kezdte a hétfői kereskedést, az eurót 10 óra után 239 forint körül jegyezték.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi pénzpiacokon bekövetkezett irányváltással párhuzamosan a bankközi devizapiacon is megfordult a széljárás. Az elmúlt héten fokozatosan gyengülő magyar deviza erősödött: a péntek délután feljegyzett 242 forint feletti szinttel szemben hétfőn 10 óra után 239 forint körül járt az euró árfolyama.

A dollár is gyengült a magyar devizával szemben, a múlt hét utolsó kereskedési napján még 169,80 forintot kellett adni a zöldhasúért, hétfőn kora délelőtt azonban 167,20 forint körül volt a kurzus.

A forintárfolyam további mozgása elsősorban a nemzetközi piaci hangulattól, a befektetők kockázatvállalási hajlandóságától függ. Ha a piaci szereplők optimisták maradnak, akkor 240 forint alatt stabilizálódhat az euró jegyzése.

A Commerzbank szakértői ugyanakkor rámutatnak, hogy a világpiacokat jellemző eufória mellett csak a magas alapkamat támogatja a forintot, ugyanakkkor több tényező - például a gyenge gazdaság és a belpolitikai bizonytalanság - miatt a gyengülésre is van esély.