Újabb mentőakció az európai jegybankoktól

Vágólapra másolva!
Hétfőn is sokmilliárdos likviditási (fizetőképességet fenntartó, pénzbőséget teremtő) segítséget nyújtottak a nyugat-európai jegybankok a bankszektornak, de más térségekből is érkeztek hírek mentőakciók terveiről. 
Vágólapra másolva!

Az európai jegybanki pénzügyi támogatás, azaz rövid lejáratú hitelakció - amiben az EKB, a brit és a svájci jegybank közreműködött - összegben 76 milliárd dollárnyi lehetett, amihez mindeközben az amerikai Fed további 20 milliárd dollárral asszisztált.

A japán jegybank a hírek szerint szerdán tervez hasonló akciót és Oroszország, valamint az Egyesült Arab Emírségek is beszállna a globális bankszektort mentő akcióba. Az EKB-val kapcsolatban 40 milliárd eurónyi egynapos hitelt említenek a jelentések, mégpedig 3,25 százalékon, azaz a pénteki 3,5 százalék alatt.

Többet akartak a bankok

A banki igények mindazonáltal az összeg kétszeresét is meghaladták, elemzői vélemény szerint ebben igencsak kifejeződik aggodalmuk a globális bankrendszer állapotát illetően.

A Bank of England akciója 26 milliárd dollárt érintett, eredetileg 40 milliárdról lett volna szó. A svájci jegybank 10 milliárd euróval szerepelt a likviditást védő műveletben hétfőn.