Bankpánik miatt zuhant a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 689,69 pontos, 3,55 százalékos csökkenéssel, 18 713,79 ponton zárt hétfőn.
Vágólapra másolva!

A részvénypiac forgalma 16 500 milliárd forint volt, ami az éves 21 040 milliárd forintos átlag alatti összeg. Nagyot estek a blue chipek, sőt, az "A" kategóriás papírok között nem volt nyereséges a piacon, míg a legnagyobb,12,5 százalékos veszteségeta Phylaxia Pharma könyvelte el.

Az OTP-részvények ára 3,73 százalékkal 6262 forintra esett, a bankpapír forgalma 9,231 milliárd forintot tett ki. A jelek szerint nem segített a bankpapíron a varsói bevezetés híre sem. A Mol papírjaival 3,706 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 4,48 százalékkal 14 900 forintra zuhant. A Richter-részvények 30 100 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 2,90 százalékos gyengülés. A papír forgalma 1,536 milliárd forint volt. A Magyar Telekom papírok 1,569 milliárd forintos forgalommal 811 forinton zártak, ami 0,36 százalékkal alacsonyabb, mint a tegnapi záró érték.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 122,72 ponttal, 5,87 százalékkal 1967,42 pontra gyengült. A CETOP20 2492,68 ponton zárt, ami az előző napi záróhoz képest 136,46 pontos, azaz 5,19 százalékos csökkenés.

Pénzügyi zavarok, depresszív hangulat

A Budapesti Értéktőzsdén a kereskedők hangulatát egyértelműen az aggasztó nemzetközi hírek határozták meg. A Wachovia 80 százalékot zuhant, a Citigroup felvásárlási ajánlatára a Fed is rábólintott, így folytatódik az amerikai pénzügyi szektor koncentrálódása. Újkeletű azonban, hogy Európában is az államnak kell bankokat mentenie: a Fortist Benelux összefogás tartotta életben, a Bradford & Bingley brit jelzálogcéget pedig egyszerűen államosították Nagy-Britanniában. A DAX-30 tagjaként számon tartott Hypo Real Estate is "akut likviditási problémákkal küzd". A globális pénzügyi zavarok és a pénzügyi szektor elhúzódó krízise miatt a bizalmatlan befektetők világszerte eladják részvényeiket, ez alól Budapest sem kivétel.

Amiben nincs meglepetés

Az West Texas olaj ára 16:45-kor 105,15 dollár, ami jelentéktelen (két százalékon belüli) csökkenés a legutóbbi adathoz képest. Az elmúlt idők 7-8 százalékos napi szintű hullámvasútjaihoz képest ez apró-cseprő változásnak mondható. Az is elmondható, hogy olyan esemény nem látott napvilágot, amely alapvetően befolyásolhatná az olajár 100 dollár körüli szintről való tartós elmozdulását, így ma a fekete arany nem gyakorolt számottevő hatást a tőzsdei folyamatokra.

Másrészt a hazai vizek meglehetősen nyugodtak: a hétfőn kezdődő költségvetési vitának messze még a vége (bár az SZDSZ javaslata megkavarhatja az állóvizet), a jegybanki kamatdöntés pedig semmilyen meglepetést nem hozott (maradt a 8,5 százalékos alapkamat). Simorék döntése tiszta szituációban született, és a vártnak megfelelő kommunikációval a Monetáris Tanács megint megerősítette a befektetőket abban, hogy a jegybanki politika konzekvens, céljai pedig világosak.

Mivel céges szinten jelentős új információ a nap során nem került a felszínre, kijelenthető hogy a hazai részvénypiacra egyszerűen átragadt a depresszív nemzetközi hangulat. Pánik azonban a zuhanás ellenére nincs, legalábbis erre utal a részvénypiac átlagosnál alacsonyabb napi forgalma.