Utólagos díjemelés miatt perlik a K&H-t

Vágólapra másolva!
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) közérdekű keresetet indított a K&H Bank ellen, mert megítélése szerint tisztességtelen a bank eljárása, amelyben visszamenőleg 0 forintról 100 ezerre emelte a végtörlesztés minimális díját - közölte a civil fogyasztóvédelmi szervezet szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az OFE tájékoztatása szerint a K&H Bank tisztességtelenül, egyoldalúan, a fogyasztók számára súlyosan hátrányosan módosítja a már korábban megkötött szerződéseket.

Az OFE emlékeztet: a polgári törvénykönyv is kimondja, hogy a szerződési feltételeket nem lehet egyoldalúan és indokolatlanul módosítani. A Legfelsőbb Bíróság egy korábbi határozata is rámutat: a lakossági folyószámla-szerződésekkel kapcsolatban a banknak ugyan lehetősége van a szerződés egyoldalú módosítására, jogában áll "a Hirdetményben közzétett költségeket, díjakat felszámítani, de újabb díjat, költséget nem vezethet be".

Az OFE megítélése szerint a hitelintézet pusztán üzletpolitikai érdekből egyoldalúan, a fogyasztók hátrányára módosítja a szerződéseket, a jóhiszeműség és a tisztesség követelményének megsértésével - ezzel jelentős egyenlőtlenséget előidézve a felek szerződésből eredő jogaiban és kötelezettségeiben.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület korábban szintén közérdekű keresetet indított az OTP Bank Nyrt. ellen, mert az, megítélése szerint, ugyancsak tisztességtelenül, a fogyasztók hátrányára módosította a már korábban megkötött hitelszerződések elő- és végtörlesztési díjait.

A K&H Bank annyit reagált a hírre az [origo]-nak, hogy a leírt témában a pénzintézet szerdán kora estig nem kapott keresetlevelet sem az egyesülettől, sem a bíróságtól.

Törvénymódosítás és vizsgálatok várhatóak

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) azt szeretné elérni, hogy a hitelintézeti törvény egyértelműen szabályozza, hogy a futamidőn belül milyen feltétételekkel és hogyan lehessen módosítani a hitelekhez kapcsolódó díjakat és kamatokat - mondta az [origo]-nak Binder István, a felügyelet szóvivője.

A pénzügyi hatóság egy államigazgatási munkacsoport keretében olyan jogszabálymódosítás elkészítését szorgalmazza, amely előírja a bankoknak, hogy az általános szerződési feltételek között konkréten leírják, hogy milyen feltételek fennállása esetén pontosan hogyan módosíthassák futamidő közben a hitelekhez kapcsolódó díjakat és kamatokat.

A felügyelet elképzelései alapján készülő törvénymódosítás azt is előírná a bankoknak, hogy futamidő közben újfajta díjat vagy költséget bevezessenek és a díjak és kamatok a körülmények kedvező változása esetén csökkenhessenek is. A pénzügyi hatóság ezt már 2006-ban javasolta a felügyelt intézményeknek.

Binder István azt is elmondta, hogy a felügyelet az utóbbi időben számos pénzintézettől adatokat kért a szerződések futamidőn belüli egyoldalú megváltoztatásával kapcsolatban, melyek alapján további vizsgálatokra készül a pénzügyi hatóság.