Szabolcsi nagyberuházások 60 milliárdért

Vágólapra másolva!
Két, egyenként mintegy 30 milliárd forint értékű nagyberuházás zajlik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a záhonyi különleges gazdasági övezet komplex fejlesztése, valamint a 229 települést érintő lakossági hulladékgyűjtési létesítményrendszer kialakítása.
Vágólapra másolva!

Kálnoki Kiss Sándor, a záhonyi projekt miniszterelnöki megbízottja a megyei önkormányzat tagjait arról tájékoztatta csütörtökön Nyíregyházán, hogy a beruházási program során kialakítanak egy 130 hektáros ipari és logisztikai területet Fényeslitke-Komoró között, korszerűsítik a vasúti pályákat, valamint fejlesztik a térség belső úthálózatát.

Kósa Tímea, a megyei területfejlesztési és környezetgazdálkodási ügynökség kht. igazgatója ismertette: a hulladékgazdálkodási program I. ütemében épül a kisvárdai lerakó telep, míg a nyíregyházi építési engedélyét szeptember végéig adja ki a hatóság, a nagyecsedi létrehozása pedig az engedélyeztetési eljárásnál tart.

A 16 észak-szabolcsi települést érintő záhonyi projekt során a fényeslitke-komorói ipari és logisztikai területet a konkrét befektetői szándékoknak megfelelően hozzák létre, 4,5 milliárdos költségből. Kiépítik normál és széles nyomtávú vasúti-, ivóvíz- és szennyvízhálózatát, energia- és gázellátási, valamint távközlési rendszerét.

A térség jelenlegi vasúti, európai normál és ázsiai széles nyomtávú pályarendszerét felújítják, közte a magyar-ukrán határig húzódó gerinchálózatot is, összesen mintegy 20,5 milliárd forintból. A környék állami és önkormányzati útjainak korszerűsítésére, bővítésére 7,9 milliárd forintot irányoztak elő.

A kis- és középvállalkozások logisztikai kapacitásának növelésére 2,5 milliárd forintos keretet, tanácsadói szolgáltatás fejlesztésére pedig 1,2 milliárdot biztosítanak. Az oktatás korszerűsítésének költségét félmilliárd forintban határozták meg.

A nemzetközi gazdasági kapcsolatok erősítését elsősorban az ukrán és az orosz vasúti társaságokkal tervezik, illetve a Trieszt-Budapest-Záhony-Kjev közötti V. számú európai korridor, szállítási útvonal mentén fekvő államokkal. A szabolcsi hulladék-gazdálkodási program a megye települései mellett 11 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községet és várost is érint, az európai normák szerint alakítják ki a háztartási hulladékok gyűjtését, szállítását, biztonságos elhelyezését és újrahasznosítását. A három lerakó telep után a második beruházási ütemre most készítik elő az európai uniós pályázatot.