Londoniak szerint nem a Lehman az utolsó

Vágólapra másolva!
A Lehman Brothers befektetési bank "kimúlása" valószínűleg nem az utolsó nagy horderejű bankcsőd, és - részben hatásainak reálgazdasági átgyűrűzése miatt - az amerikai jegybank a következő fél évben jó eséllyel meredek kamatcsökkentést hajt végre. Az európai bankrendszer azonban szerkezetileg alapvetően különbözik az amerikaitól, ezért kevésbé hatnak rá a Lehman-bukást okozó piaci erők, áll vezető londoni pénzügyi intézetek szerdán kiadott elemzéseiben.
Vágólapra másolva!

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - által októberre összeállított, Londonban már szerdán hozzáférhetővé tett havi világgazdasági előrejelzés szerint a Lehman Brothers csődje megmutatta, hogy a globális pénzügyi szektort szorító válságnak "messze nincs vége", és "jelentős az esélye" további nagy pénzintézetek összeomlásának.

A nagybani pénzpiacokon kínált finanszírozások kockázati kamatfelára a kormánykötvények felett - éppen a Lehman-csőd miatt is - nagy valószínűséggel magas marad legalább 2009 végéig, de inkább még tovább. A magánszférabeli adósok hitelkondíciói jelentősen még tovább fognak romlani a fejlett ipari gazdaságokban, sőt most már sok feltörekvő piacon is, amelyek eddig csak korlátozott mértékben érezték meg a likviditási válságot, jósolják az EIU londoni elemzői.

A ház szerint még eltart egy ideig, mire a Lehman Brothers okozta felfordulás teljesen érzékelhető lesz, közvetlenül a csődbe ment banknak kitett más pénzintézeteknél, és közvetve a piaci bizalomra kifejtett hatás formájában.

Az elemzés szerint az amerikai és az európai pénzügyi szektor kilátásai "komorak", a két bankrendszer eddig hozzávetőleg 500 milliárd dollárnyi kényszerleírást hajtott végre azon veszteségek után, amelyeket az amerikai jelzálogadósi kör értékpapírosított, ám nem teljesítővé vált kötelezettségei okoztak portfolióikban, és további leírások várhatók.

Mindezek alapján valószínűtlen a hitelpiaci viszonyok gyors normalizálódása, áll az EIU szerdai londoni előrejelzésében.

Az európai bankokat a szélesebb tevékenységkör védi

A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője a Lehman-bukás hatásairól ugyancsak szerdán, Londonban kiadott elemzésében mindazonáltal azt írta: a Lehman Brothershez hasonló, csak önálló brókertevékenységre épülő banki modell Európában nem elterjedt, sőt a tőkepiacokon tevékenykedő összes nagy európai pénzintézet "általános" jellegű bankcsoport.

Ezek a bankok - például a UBS, a Crédit Suisse, a Deutsche Bank, a Barclays Bank, a BNP Paribas vagy a Société Générale - szélesebb üzleti profillal, több lábon állva működnek, és az amerikaiakhoz képest kisebb mértékben vannak ráutalva a nagybani finanszírozási piacra, áll az S&P londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint ezért az európai nagybankok kevésbé sérülékenyek valamely potenciális bizalmi válságtól és az ebből eredő likviditási problémáktól.