Sarkozy nekiment a kapitalizmusnak

Vágólapra másolva!
Nicolas Sarkozy, francia elnök szerint a jelenlegi gazdasági rendszer alapjaiban rossz: a piac nem lehet mindenható. Eközben a gazdasági válságra hivatkozva Franciaország 2010-re tolná ki azt az időpontot, amikor elkezdi csökkenteni államháztartási hiányát, ahogy azt az Európai Unió elvárja.
Vágólapra másolva!

Az elnök szerint a piac uralta gazdaságot alaposan felül kell vizsgálni és az államnak védenie kell a gazdaságot az összeomlástól- írja a canada.com. Arra is kitért, hogy az Európai Unió gazdasági modelljét is át kell alakítani. "Az a gondolat, hogy a piacnak mindig igaza van, őrültség" - véli Sarkozy.

A nemzetközi gazdasági helyzetre hivatkozva Párizs csak 2010-től kezdi el csökkenteni az államháztartási hiányt, így a Brüsszelnek tett ígérete ellenére az egyensúly helyreállítása 2012-re nem lesz lehetséges, a pénteken nyilvánosságra hozott jövő évi költségvetési tervezet szerint.

A francia kormány a GDP-arányos államháztartási hiányt nem tervezi sem jövőre, sem 2009-ben csökkenteni, csak a tavalyi 2,7 százalékon, 52,1 milliárd euró körül stabilizálni. A hiány már idén is 8 milliárddal meghaladta az előre tervezett 49 milliárd eurót. 2010-re 2 százalékos, 2012-re pedig 0,5 százalékos hiányt prognosztizál a jövő évi költségvetési tervezet annak ellenére, hogy Franciaország már egyszer haladékot kapott az Európai Uniótól az eredetileg 2010-es határidő 2012-re való kitolására. A tervek szerint az államadósság jövőre eléri a GDP-arányos 66 százalékot.

A globális pénzügyi válságra hivatkozva a kormány jövőre 1,0 és 1,5 százalék közötti gazdasági növekedéssel számol. Az inflációban viszont csökkenést prognosztizál: jövőre 2,9, a rá következő évre pedig 2 százalékot. Az állami kiadások a kormány előzetes ígéretének megfelelően csak az infláció arányában, 2 százalékkal, 278,5 milliárd euróval növekednek jövőre, s több mint 30 ezer állami munkahely szűnik meg.

Az összesen a bérek 43,2 százalékot kitevő kötelező járulékok nem változnak 2009 és 2012 között annak ellenére, hogy a kormány eredeti terveiben a 40 százalékra való csökkentés szerepelt.

Nicolas Sarkozy államfő csütörtök este Toulonban tartott több mint egyórás beszédet a pénzügyi válságról, amely szerinte az egész világot át fogja alakítani és tartós hatással lesz Franciaországban a növekedésére, a munkanélküliségre és a vásárlóerő alakulására. A köztársasági elnök arra is ígéretet tett, hogy az állam nem fogja engedni, hogy egy francia bank csődjének esetén a betétesek elveszítsék megtakarított pénzüket.

Eric Woerth költségvetési miniszter pénteken azt hangsúlyozta, hogy 1 százalékos növekedés mellett nem lesz folytatható a munkahelyteremtés. Laurent Wauquiez munkaügyi államtitkár pedig bejelentette: hétfőre válságértekezlet hív össze, miután nyáron 15 éve nem látott mértékben növekedett a munkanélküliség Franciaországban. Csak augusztusban 30-40 ezerrel emelkedett a munkát keresők száma.