Borúlátóbbak a németek és a franciák

Vágólapra másolva!
A július óta tartó tendenciának megfelelően, tovább csökkent a németországi üzleti bizalmi index, ráadásul a vártnál nagyobb mértékben. Már az üzleti körülményeket is pesszimistábban ítélik meg a megkérdezettek.
Vágólapra másolva!

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti bizalmi mutatója szeptemberre 92,9 pontra csökkent az augusztusi 94,8 pontról - közölték az Ifo-nál szerdán. Az elemzők 94,0 pontot vártak.

A mutató, száz pont alatti értékekkel, július óta jelzi a pesszimisták többségét. A kilátásokat illető pesszimimusra eddig hónapról hónapra rácáfolt az aktuális üzleti körülmények megítélésének részmutatója, azonban szeptemberre már ez is száz pont alá esett: 99,8 pontra az augusztusi 103,2 pontról. Az üzleti várakozások részmutatója 86,5 pontra fogyatkozott 87,0 pontról.

A francia bizalmi mutató szeptemberre 92 pontra csökkent a júliusi 97 pontról - közölték szintén szerdán a mutatót készítő francia statisztikai hivatalban. Augusztusról az intézet hagyományosan nem ad ki mutatót, a szabadságolások miatt. Az elemzők 97 pontot vártak szeptemberről is.