Rekord napi drágulást produkált az olaj

Vágólapra másolva!
Egy rövid ideig 130 dollárt kellett fizetni az olajért hétfőn, amivel a fekete arany áremelkedése rekordot döntött. Nem volt ekkora megugrás 1984 óta, amikor elkezdék az olajjal való kereskedést a New York Mercantile Exchange-en.
Vágólapra másolva!

A 130 dolláros ár 25 százalékos növekedést jelent a pénteki záróárhoz képest. Nem sokkal később a kereskedés végén a drágulás 21 dollár volt. Az elemzők megjegyezték: a fejlemény összefügghetett azzal, hogy az októberi kontraktus jegyzése éppen kifutott, azaz a továbbiakban mint legközelebbi határidőre, már novemberre lehet üzletelni. A piacon a novemberi szállítású olaj jegyzése hétfőn 6 dollárral drágulva jócskán 110 dollár alatt maradt, azaz egy rendkívüli helyzet állt elő az októberi határidejű olaj jegyzésében, számos tényező hatására. "Soha nem számítottam ekkora emelkedésre egy olyan napon, amikor gyakorlatilag nem jött ki érdemi hír, de már túl vagyok azon, hogy bármin meglepődjek" - közölte egy kereskedő.

Az északi-tengeri Brent olaj ugyancsak 6 dollárt drágult a nap végére, 105,64 dolláron volt hordónként.

A piac nyersolaj árának hétfői drágulása kora estére még a hordónkénti 7 dollárt érte el, azaz 111 és fél dollár fölé kúszott az amerikai könnyűolajra New Yorkban a határidős jegyzés, mert az olajpiacon befektetők úgy spekulálnak: az amerikai bankszektort mentő monstre állami akció leviszi a dollár értékét, mi több, inflációt gerjesztő hatással is jár majd. Emellett a piacokon az a hír is izgalmat keltett, hogy Szaúd-Arábia és Nigéria kitermelése is csökken nyersolajból, továbbá a Mexikói-öbölben is kevesebb olajat jövesztenek. Oroszország esetében is erre számítanak az olajpiac befektetői, akik mostanában messze elkerülik a lefelé tendáló részvénypiacokat. Hétfőn az amerikai tőzsdék újra estek, kora estére mintegy 2 százaléknyit.