Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Minden idők nyitási rekordja Londonban

Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legnagyobb nyitási nyereségével indult a pénteki kereskedés a Londoni Értéktőzsdén (LSE), miután a brit pénzügyi felügyelet előző este megtiltotta az árfolyamzuhanásra játszó - short - spekulációs ügyletláncolatok további kiépítését a bankszektor papírjaival, és az amerikai kormány is lépéseket helyezett kilátásba az ottani pénzügyi szféra rossz portfólióinak kezelésére. Londonban a bankrészvények példátlan, 30-50 százalékos emelkedéssel nyitottak.
Vágólapra másolva!

Az LSE elsődleges árfolyammutatója, a FTSE-100-as a délelőtti kereskedésben csaknem 7 százalékos, 340 ponthoz közeli pluszban volt, 5200 pont felett, vagyis ismét jócskán visszaemelkedett a lélektani határnak tekintett ötezres sávba. A vezető index a héten jórészt a négyezres sávban mozgott, ahol három éve járt legutóbb.

A korai kereskedés messze legnagyobb nyertesei a bankrészvények voltak. A nagybankok közül a Royal Bank of Scotland délelőtt 40 százalékkal volt drágább előző zárójánál, de nyitás után előfordult 50 százalékhoz közeli árfolyamnyereség is. A legnagyobb brit jelzálogkölcsönző, a Halifax-Bank of Scotland (HBOS) - amelyet épp a héten vett meg 2,32 fontos részvényenkénti áron, részvénycserés ügylettel a Lloyds TSB - péntek délelőtt 35 százalékos emelkedéssel a vételár fölé, 2,33 fontra erősödött.

Az HBOS részvénye ellen a hét elején még súlyos eladási spekuláció zajlott: a papír jár 88 pennyn is. A Lloyds TSB által kínált - és az HBOS által elfogadott - ár még a szerdán kötött átvételi egyezség idején is jelentős prémiumot tartalmazott: a jelzálogbank aznap 1,47 fonton zárt az LSE-n.

A Barclays bank, amely a héten megvette a csődbe ment amerikai Lehman Brothers maradványait, pénteken 40 százalék feletti nyereségben nyitott, és a kereskedés későbbi szakaszában is még 27 százalékkal volt drágább az előző esti zárónál. A piac elsősorban azokra a radikális intézkedésekre és intézkedési tervekre reagált, amelyeket a londoni és a New York-i tőzsdei pánikhangulat enyhítésére dolgoztak ki a brit és az amerikai felügyeleti hatóságok.

A londoni Cityben péntek hajnaltól érvényes az utóbbi évtizedek legradikálisabb piaci rendteremtő célú határozata, amellyel a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) ideiglenesen megtiltotta a befektetőknek új short - vagyis árfolyamzuhanásra játszó - pozíciók felvételét, illetve a már meglévő ilyen nettó pozíciók aktív továbbépítését a tőzsdén jegyzett pénzügyi vállalatok részvényeiben. A csütörtök este bejelentett döntés éjféltől hatályos, és egyelőre január 16-áig - 120 napig - érvényes, jóllehet az FSA közölte, hogy 30 nap után felülvizsgálja a rendelkezést. A felügyelő hatóság közölte azt is, hogy ha szükségesnek látja, a tilalmat kiterjesztheti a pénzügyi szektoron kívüli, tőzsdén jegyzett egyéb cégekre is.

Általános piaci vélekedés szerint a londoni és a New York-i pénzügyi központokat sújtó, az 1920-30-as évek nagy depressziója óta szinte példátlan tőzsdei eladási rohamért - amelynek máris több brit és amerikai nagybank áldozatául esett - jelentős részben a short eladásra szakosodott spekulánsok a felelősek, akik a kiszemelt, sebezhetőnek vélt cégek papírjainak árfolyamzuhanására vesznek fel rövid pozíciókat.

Mi az a short-ügylet?

A short eladási ügylet lényege, hogy kezdeményezője az eladási tranzakció megkötésének pillanatában, illetve a későbbi visszavásárlás időpontjában érvényes, reményei szerint akkor már alacsonyabb árfolyam különbségéből húz hasznot. Az ilyen befektető általában végig birtokon kívül marad: meg sem vásárolja, hanem a tényleges részvénybirtokostól az ügylet zárásáig kölcsönzi az adott részvénycsomagot.

Ha a "short seller" elszámítja magát, és az árfolyamok a tranzakció-láncolat két végpontja között emelkednek, veszít az ügyleten. Gyakran azonban az ilyen tőzsdei ügyletekre szakosodott befektetők gondoskodnak róla, hogy ez ne következzék be. A piaci felügyeletek és a tőzsdei vállalatok gyanúja szerint a piacokon egy-egy vállalatról hirtelen elterjedő negatív híresztelések szerzői maguk a short pozícióban lévő befektetők, akik az adott cég megrendült helyzetéről szóló pletykákkal próbálják a nekik kedvező irányba, vagyis lefelé szorítani az árfolyamot.

Általános piaci vélekedés szerint az árfolyamzuhanásra játszó befektetői körnek legalábbis jelentős szerepe volt a negyedik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers minapi összeomlásában, valamint a két utolsó, még talpon lévő, tisztán brókerprofilú Wall Street-i nagybank, a Morgan Stanley és a Goldman Sachs részvényeinek meredek árfolyamzuhanásában. Ugyancsak e spekulánsokat teszik sokan felelőssé az HBOS árfolyamának összeomlásáért is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről