PSZÁF: További veszteségek várhatóak

Vágólapra másolva!
A magyar pénzügyi piac tavaly is stabilan és komolyabb megrázkódtatásoktól mentesen működött, ám a pénzügyi szektorban és azon kívül még nagyarányú további veszteségekre kell számítani - olvasható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2007-es éves jelentésében.
Vágólapra másolva!

A magyar pénzügyi piac a nehéz 2007-es évben is stabilan, komolyabb megrázkódtatásoktól mentesen működött - állapítja meg Farkas István, a Felügyeleti Tanács elnöke a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2007-es éves jelentéséhez írt előszavában.

A felügyelet szerint a pénzügyi szektorban és azon kívül még nagyarányú további veszteségekre kell számítani, a válság még jelentős, és bizonytalan ideig elhúzódhat. Huzamosabb ideig számolni kell olyan jelenségekkel, mint a pénzpiacot és a vállalati kötvénypiacot jellemző magas kockázati felárak.

A jelentés készítői szerint az elkövetkező egy évben változatlanul nehéz és ingadozó makrogazdasági helyzettel, illetve piaci körülményekkel kell számolni. A magyarországi gazdasági növekedés üteme csekély mértékben erősödhet. A fogyasztói infláció éves rátája várhatóan tovább mérséklődik, bár az élelmiszer- és energiaárak hatása e folyamatot jelentősen fékezheti. A magas pénz- és tőkepiaci kockázatok fennmaradnak. A valuta-, kötvény- és részvénypiacokon az elkövetkező év során is a szokásosnál jelentősebb mértékű ingadozásra lehet számítani

Növekvő eladósodás, magasabb kockázat

A költségvetési megszorítások következtében megnövekedett ügyfélkockázat ellenére sem volt tapasztalható a banki portfólió-minőség jelentősebb arányú romlása. A lakosság átlagos hitelterhelése már ma is magas és a 6-8 százalékos nominális jövedelemnövekedés mellett 25-30 százalékos lakossági hitelexpanzió csak gyorsan növekvő adósságráták mellett tartható fenn - állapítja meg a jelentés.

Megjegyzik azt is, hogy folyamatosan lazulnak a hitelezési feltételek, egyre kockázatosabb termékek jelennek meg. Folyamatosan nő a devizahitelek aránya, emelkedik a banki ügyfelek fedezetlen árfolyamkockázatából adódó közvetett hitelkockázat is. E tendencia legújabb fejleménye a PSZÁF szerint különösen kockázatos japán jen alapú, illetve a valutakonverziós opcióval kínált lakossági hitelek terjedése.

A magyar pénzügyi szektor számára a 2007. év egyik legfontosabb eseménye a bankok tőkejövedelmezőségének jelentős csökkenése volt, amit a biztosítói szektor kisebb mértékű, de már a második egymást követő évben jelentkező hasonló elmozdulással követett - áll a jelentésben. A bankszektor, a pénzügyi szolgáltatók jövedelmezősége ennek ellenére változatlanul magas, a változás mértéke és gyorsasága azonban mindenképpen figyelemre méltó.

Gyorsan bővül a pénzügyi rendszer

A jelentés szerint a magyar pénzügyi szektor állománya tavaly összesen 40 026 milliárd forintot tett ki, ami 17,3 százalékos növekedés 2006-hoz viszonyítva. Tavaly a bankok és szakosított hitelintézetek teljes mérlegfőösszege 24 356 milliárd forintot tett ki, 15,6 százalékkal nőtt 2006-hoz képest. Ez a növekedési ütem néhány százalékponttal elmarad az elmúlt három év növekedési ütemeitől. A kezelt ügyfélvagyon (a letéti állomány nélkül, piaci értéken számítva) 2211 milliárd forint volt 2007-ben, ez 22,3 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A jelentés szerint a befektetési vállalkozások kezelt ügyfélvagyona 2007-ben 856 milliárd forintot tett ki, ami 24,2 százalékos növekedés 2006-hoz képest. A tavalyelőtti növekedés 33,2 százalék volt, 2005-ben pedig 26,1 százalékot tett ki. Az alapkezelők által kezelt eszközök értéke 2007-ben 3353 milliárd forint volt, 25 százalékkal több, mint 2006-ban. A növekedés üteme jelentősen visszaesett az elmúlt két évben tapasztalt dinamikához képest

A pénzügyi vállalkozások mérlegfőösszege 2675 milliárd forintot tett ki tavaly, míg 2006-ban 2.200 milliárd forint volt. A növekedés üteme 21,6 százalék volt. A biztosítók mérlegfőösszege a 2006-os 15,5 százalékkal, 2259 milliárd forintra emelkedett tavaly. A pénztárak piaci értéken számított vagyonértéke 2006-hoz képest 19 százalékkal 2797 milliárd forintra nőtt 2007-ben.A szövetkezeti hitelintézetek mérlegfőösszege 1519 milliárd forintra emelkedett tavaly, ez 11,7 százalékos növekedés 2006-hoz viszonyítva.