London emeli a betétgarancia határát

Vágólapra másolva!
A brit kormány tervei szerint a mostani 35-ről 50 ezer fontra emeli az állam által garantált bankbetétek összegét.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A brit kormányfő, Gordon Brown a BBC-nek adott kedden este azt mondta, hogy az 50 ezer fontig terjedő teljes állami betétgarancia az új banktörvény-tervezetben lesz, amely a nyári szünet után jövő héten összeülő alsóház elé kerül. A jelenleg érvényes brit szabályok alapján a magánbankoknál elhelyezett betétekből az első 35 ezer fontra van állami garancia úgy, hogy a visszafizetést az állam száz százalékban csak az első kétezer fontra garantálja, és további 33 ezer fontra 90 százalékos visszafizetést vállal bankcsőd esetén.

A megtakarítások garantálásának kérdése azóta napirenden van, hogy éppen egy éve betétesek ezrei rohanták meg a nagybani - bankközi - likviditási válság miatt nehéz finanszírozási helyzetbe került, jóllehet kiskereskedelmi szinten fizetésképtelenné sosem vált Northern Rock jelzálogkölcsönző fiókjait, veszélyben vélve megtakarításaikat.

A napokban a Bradford & Bingley jelzálogkölcsönző 50 milliárd fontnyi, jelentős részben meglehetősen rossz minőségű hitelkinnlevőségét vették állami kezelésbe, bár e bank lakossági számlakezelő részlegét egy másik nagybanknak, a spanyol Santandernek adták el. A hétvégén már megkezdődött a lakossági betétek kimenekítése a Bradford & Bingley fiókjaiból is. A kormányzati fellépést sürgette annak megelőzése, hogy ismét - hasonlóan az egy évvel ezelőtt Northern Rock -helyzethez -, betétkivonási pánik elindulására kelljen számítani.