Nő a bizonytalanság, esik az OTP

Vágólapra másolva!
Az OTP folytatja a hétfői lejtmenetét a budapesti tőzsdén: a bankpapír kedden délután 1 óra körül 6 százalékos zuhanásban volt, fél négykor pedig már 7 százalékot veszített. Ennek oka Kuti Ákos, a Cashline elemzője szerint egyértelműen a nemzetközi bizonytalanság. Az amerikai bankmentő csomagból egyelőre csak annyi látszik ugyanis, hogy rendkívüli módon nő a költségvetési hiány az USA-ban, ugyanakkor a pozitív hatások, a konkrétumok még nem jelentkeznek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormányzat 700 milliárdos csomagja a nemzetközi tőzsdéken is negatívan hatott a bankrészvényekre. Ez ragadt át valószínűleg az OTP-re is. A befektetők a részvénypiacoktól amúgy is elfordulóban vannak Kuti szerint. Sokan vándorolnak az államkötvények és a nyersanyagok, illetve a nemesfémek piacára. Az olaj ára is hirtelen emelkedésnek indult, majd némileg visszaesett. Mindeközben pedig a dollár zuhant az euróhoz képest, ami az amerikai költségvetés bizonytalanságaival magyarázható.

Mindezen nemzetközi hatások alól nem tudta kivonni magát az OTP, amely a keddi hatszázalékos és a hétfői több mint 4 százalékos esés után gyakorlatilag felemészti a pénteki rendkívüli emelkedés árfolyamnyereségét. Pénteken furcsa módon a zárás előtt nem sokkal kezdett szárnyalni a bankpapír, amely 15 százalékot közelítő emelkedést mutatott akkor. Kedden egy óra körül egyébként 6300 forint környékén állt az OTP, míg pénteken a záróár 7000 forint volt. Kedden délután fél négy előtt 6200 forint felé tartott a papír, és 7 százalékos volt a veszteség.

A BUX indexet is lehúzta a bankpapír esése: kedden egy óra körül több mint 2,5 százalékos mínuszban járt a Budapesti Értéktőzsde legfontosabb mutatója. Fél négy előtt pedig több mint 3 százalék volt a negatívum.