Neten lehet szavazni az új kétszázasra

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2008. június 23-án úgy döntött, hogy a jelenlegi kétszázforintos bankjegyet 2009-ben érme váltja majd fel. A következő időszakban a jegybank szakértőkkel véleményezteti a lakossági szavazásra előkészített érme képének terveit, majd ezt követően az októberi internetesen szavazáson legtöbb szavazatot elnyerő érmekép lesz az, amelyet 2009-ben a kétszázason láthatunk majd.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank egyik alapfeladata, hogy a lakosságot és a gazdaságot megfelelő mennyiségű, minőségű és címletü készpénzzel lássa el. A jegybank fontosnak tartotta, hogy a döntést megelőzően széleskörű egyeztetést folytasson az érme műszaki paramétereinek és megjelenésének kialakításakor is.

Az MNB szakmai szervezetek (például az automatákat működtetők, vakok és gyengénlátók képviselete, pénzfeldolgozók) bevonásával egyeztette a kibocsátandó érme technikai jellemzőit, és elismert szakértőkkel (akadémikusokkal, egyetemi tanárokkal stb.) véleményezteti azokat a képeket, motívumokat, amelyek közül, internetes szavazáson a lakosság választja majd ki a végleges érmeképet.

A Magyar Nemzeti Bank, úgynevezett: bimetál - két eltérő fém ötvözetéből összeállított - 200 forintos érmét bocsát ki. Az érme réz, nikkel és cink ötvözete. Méretei: átmérője 28,3 mm, súlya 9,0 gramm, peremvastagsága 2,0 mm. Az érme peremén a látáskorlátozottak számára a megkülönböztetést megkönnyítő recézés lesz.

A 200 forintos érme előlapjának megjelenésével kapcsolatosan több témában készülnek látványtervek, melyeket neves szakértők is véleményeznek. Az érmekép-tervekre az interneten lehet majd szavazni 2008 októberében a jegybank honlapján (www.mnb.hu) /illetve telefonon a 06-40-121212 számon) Az érme végleges előlapképe az lesz, amelyik tervre a lakossági szavazáson a legtöbb voks érkezik majd.

A papírpénzről érmére váltás hátterében nemzetgazdasági megtakarítás és az a hosszú távú jegybanki cél áll, hogy az MNB megkönnyítse a lakosság majdani átállását az euróra. Az érme leghamarabb 2009 első félévében kerülhet forgalomba. A kétszázforintos bankjegy várhatóan 2009 végéig szintén törvényes fizetőeszköz marad.