Nemzetközi hírekre sokat gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Jelentősen gyengült a forint, a bankközi devizapiacon csütörtökön délután fél ötkor 241,65/75 forintot ért egy euró, szemben a szerdai 238,60/70 forinttal.
Vágólapra másolva!

A kereskedők elmondták, hogy elsősorban nemzetközi trendek hatnak a magyar piacon is - a befektetők elbizonytalanodása érzékelhető volt már Ázsiában, ahol zuhantak a tőzsdeindexek, megmaradt Európában, ahol általános volt a visszaesés, és gyengén nyitott az amerikai piac is.

A szerdai erősödés mögött álló lengyel euró-csatlakozási bejelentés hatása is elmúlt. A régiós devizák közül a forint tartotta magát a legtovább, mert a kedvezőnek tekintett inflációs adat némileg mérsékelte a hangulat romlását, ám déltől kezdve nem volt megállás: eddigi szélső értékén 242,50-ig gyengült a forint, és csak e jelentős elmozdulást követő kisebb korrekció javított pozícióján.

A nemzetközi piacokon továbbra is a dollár erősödése a meghatározó: az euró/dollár keresztárfolyam már 1,3920 körül alakul. Ennek következménye, hogy a forint még az eurónál is többet vesztett a dollárral szemben: az amerikai deviza árfolyama 173,45/55 forint volt a szerdai 168,90/169,00 után. Ebben a magasságban a február végi sáveltörlés óta nem járt.