Nem népszerű a mikrohitel

Vágólapra másolva!
Rosszul fogy az uniós mikrohitel, eddig csupán hatszázan éltek vele, pedig a lehetőség több tízezer kisvállalkozás előtt nyitott. Ezért októberben hatról tízmillióra nő a beruházásra felvehető kölcsön összege és öt helyett akár tíz évre is igényelhető lesz, megszűnik viszont a felső kamatplafon - tájékoztat a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Nagyon nagy volt a várakozás az év elején bevezetett uniós mikrohitellel szemben: mind a vállalkozói, mint az állami oldalon azt gondolták, végre itt van az a konstrukció, amely megoldja a banki finanszírozásból teljesen kiszorult, tőkeszegény mikro- és kisvállalkozások helyzetét. Az elmúlt hónapok eredményei azonban nem támasztják alá az optimizmust. Eddig hatszázan vettek fel öszszességében 2,8 milliárd forintot, azaz vállalkozásonként közel ötmilliót. Pedig az uniós mikrohitelre 2013-ig 82 milliárd forintos keret van, ami 50-60 ezer hazai cégnek lehet elég.

Azok a szervezetek, amelyek közvetítik, vagy csak a jövőben szeretnék árulni a konstrukciót, összességében azt vállalták, hogy mintegy 30 milliárd forintnyi forrást helyeznek ki hét év alatt.

"Nem vagyok teljesen elégetett az eredményekkel" - mondta a Népszabadságnak Benke Ákos, a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója, a program kezelője. - "Több kritikus pontot is felfedeztünk a rendszerben, és ezek megoldására október elejétől néhány feltétel megváltozik" - tette hozzá.

Emelik a felvehető hitel mértékét

Az elmúlt hónapokban kiderült, a megcélzott vállalkozói réteg nem kamatra, hanem inkább a törlesztőrészletre érzékeny: főleg azt nézi, havonta mennyi pénzt kell fizetnie a felvett kölcsönért. A jelenlegi formájában az öt évre felvehető maximum hatmillió forint nem versenyképes, ezért októbertől 10 évre változik a futamidő. Ez azt jelenti, hogy csaknem felével is csökkenhet a havi részlet - tudta meg a Népszabadság a vezérigazgatótól.

Körvonalazódott egy olyan vállalkozói kör is, amely fejlődőképes, csak éppen a következő lépést nem tudja megtenni finanszírozási segítség nélkül, a bankoknak ugyanis még mindig túl kockázatos. Ezért született döntés arról, hogy a beruházásra felvehető hitel összege októbertől tízmillió forintra nő.

A mikrofinanszírozók átlagosan 6-6,5 százalékos kamattal nyújtják a hitelt, a legalacsonyabb 5,9 százalék, a legmagasabb 9 százalék körüli. A mutató maximalizálva van, az EU referencia-kamatlába plusz két százalékban. Elsejétől azonban ez a plafon megszűnik, nem lesz felső korlát. A változástól azt remélik, hogy a kamatra kevésbé érzékeny, gyorsan, ám csekély összeget igénylő cégek is forráshoz juthat, azaz érdemes lesz az ő ügyükkel is foglalkozni. Ők egyébként minden bizonnyal magasabb kamattal kapják majd a pénzt, mint azok, akik többmilliós hitelért folyamodnak.

A K&H frissítheti a piac vérkeringését

Új szereplő is belép erre a piacra, októbertől a K&H Bank mintegy 200 fiókjában válnak elérhetővé az uniós mikrohitelek. A közeljövőben további pénzintézetek is megjelennek, velük azonban még nincs aláírt szerződés. A K&H színrelépése egyben azt is jelenti, hogy elindul a portfóliógarancia rendszere is. Az MV Zrt. előre rögzített kockázatmegosztás mellett, közvetlen kezességet vállal a bankok pénzügyi követeléseire. Egy adott hitel esetében a kezességvállalás mértéke maximum a banki követelés 80 százaléka, a fennmaradó rész jelenti a hitelező saját kockázatvállalását.

Ami a már működő finanszírozókat illeti, Benke Ákos szerint nagyon eltérő eredményességgel működtek eddig, amit a jövőben kiegyenlítettebbé szeretnének tenni. Ehhez az MV Zrt. technikai segítséggel tud hozzájárulni. A jelenlegi állapotok szerint a hitelek 25 százaléka Budapesten, illetve Pest megyében talált gazdára. Jók az eredmények Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya megyében is. Eddig a legkisebb érdeklődést Békés megyében tapasztalták, ahol összesen 44 millió forintot sikerült kihelyezni.

A vezérigazgató azt várja az intézkedésektől, hogy ugrásszerűen megnő a hitelfelvételek száma, és a kölcsönök összege az év végére meghaladhatja az ötmilliárd forintot.