Újabb orbitális zakó New Yorkban

Vágólapra másolva!
Jelentősen estek a vezető New York-i tőzsdemutatók kedden elsősorban azért, mert a nagyságra negyedik amerikai befektetési bank,. a Lehman Brothers sorsával - és ennek kapcsán az egész jelzálogpiaccal - összefüggő aggodalmak felerősödése miatt gyengült a pénzügyi részvények piaca. Az indexek csökkenéséhez a kőolaj árának erős mérséklődése is hozzájárult.
Vágólapra másolva!

A múlt csütörtöki méretes bukta után kedden ismét méretes pofonba szaladt bele a 30 vezető részvény árfolyamából számolt new yorki ipari index -a Dow Jones Industrial Average (DJIA) -, és a börze technológiai mutatója, a Nasdaq ezúttal is "tartotta a lépést". Tiszavirág életűnek tűnik ezzel a tengerentúli kereskedés hét eleji nyerésbe fordulása, s inkább a sötét elmúlt hét folytatódik.A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,64 százalék (59,95 pont) csökkenéssel 2209,81 ponton fejezte be a napot. A DJIA mutatója 11 230,73 ponton zárt, 2,43 százalék (280,01 pont) gyengüléssel (négy napja a Dow Jones 2,99, a Nasdaq pedig 3,20 százalékkal lett vékonyabb a csengetésre). A Standard & Poor's 500 index pedig 3,4 százalékot veszített a nap végére. Ezzel gyakorlatilag elolvadtak a hétfői szép tőzsdei korrekció eredményei.

A kereskedők szerint a tőzsdemutatók csökkenését részben az váltotta ki, hogy hanyatlott a kőolaj ára és emiatt gyengültek az energiaipari cégek papírjai. Eközben felerősödött a gazdaság állapotával és a pénzügyi ágazat kilátásaival kapcsolatos befektetői borúlátás. A pénzügyi ágazat igazán nagy vesztese a Lehman Brothers volt. Árfolyama 30 százalékot meghaladó mértékben esett azokra a invesztori kételkedésekre, hogy a befektetési bank képes lesz-e tőkeemelésre jelentős jelzálog-vesztesége mellett.

A Lehman a dél-koreai állami Korean Development Bankkal folytat megbeszéléseket a tőkeemelésről. A koreai cég elzárkózott attól, hogy részleteket közöljön és ennek alapján több elemző máris úgy gondolja, hogy nem biztos a megállapodás. A Lehman erre közel 40 százalékkal esett, és végül -44,9 százaléknál fogott talajt. Az ágazat eséséhez számottevően hozzátett az American International Group (AIG) és az American Express is a maguk 19,3, illetve 5,63 százalékos veszteségével.

Erősítette a kedvezőtlen tőzsdei irányzatot, hogy a vártnál nagyobb mértékben csökkent a már aláírt adásvételi szerződések alapján vizsgált júliusi lakóingatlan-forgalmi mutató is.

Tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,4104 dollárra gyengült a péntek késő esti 1,4136 dollárról. Az euró 240,13-240,33 forintot ért a bankközi piacon ekkor, míg a dollár 169,20-169,34 forinton volt.