Fennmarad a vaskos román növekedés

Vágólapra másolva!
Idén 8 százalékkal nő a román GDP a román pénzügyminiszter szerint.
Vágólapra másolva!

Idén a román gazdaság 8 százalékkal erősödik, idézte Varujan Vosganian román gazdasági és pénzügyminisztert a Mediafax hírügynökség kedden. A román gazdaság az idei első félévben 8,8 százalékkal nőtt, amiben szerepet játszott, hogy a második negyedévi GDP bővülés 9,3 százalékos volt, emlékeztettek elemzők. Mugur Isarescu román jegybankelnök hétfőn az mondta, hogy minimális a "rögös földet érés" kockázata a gazdaság szempontjából. Mugur Isarescu azzal számolt, hogy a következő években 6 százalék körüli lesz a román gazdaságnövekedés üteme.

Elemzők kedden azt mondták, hogy a folyó harmadik negyedévi gazdaságnövekedés akár kétszámjegyű is lehet. A londoni TD Securities egyik elemzője szerint 9,5 és 10 százalék között lesz majd. A várakozás alapja, hogy a búzatermés több mint a duplája a tavalyinak. Az ennek hatására várható élelmiszerár-csökkenés inflációmérséklő, és ezáltal csökken a kamatemelési nyomás.

Hivatalos becslés szerint az idei román búzatermés 7,75 millió tonna, ez négy év óta a legtöbb. A tavalyi termés 3 millió tonna volt.