Több számlaértesítőt küld idén az APEH

Vágólapra másolva!
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) az előző évinél mintegy 200 ezerrel több, 1 millió 180 ezer olyan magánszemély részére küld ki folyószámla-értesítést, akiknek a számlaegyenlege túllépi az 1000 forintot - mondta Polgár Péter, az APEH elnök-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

Polgár Péter kifejtette: a folyószámla-értesítések mintegy 50 százalékát már kipostázta az adóhivatal, a késedelmi pótlék felszámolásával érintett 658 ezer magánszemély közül 548 ezren kaptak folyószámla-értesítést.Hozzátette: a bevallásukat elektronikus úton benyújtó magánszemélyek nem kapnak folyószámla-értesítést, közülük a 194 ezer késedelmi pótlékkal érintett adózó a hivatal értesítését elektronikus tárhelyére kapja meg.

Az APEH elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy az adózok minden adózással kapcsolatos kötelezettsége megtalálható az egységes adózási folyószámlán, miután 2007. január 1. óta az illetékkötelezettségeket is feltüntetik a számlákon.

Varga Katalin, az APEH szakigazgatója a sajtótájékoztatón arra kérte az adózókat, hogy a folyószámla-értesítéssel kapcsolatos kifogásaikkal írásban forduljanak az adóhatósághoz, mivel a problémák megoldásához a legtöbb esetben nem elegendő az egyszeri, személyes ügyfélszolgálati találkozás. A könnyebb ügyintézés érdekében az adózók hivatalos észrevételi nyomtatványt tölthetnek le az APEH honlapjáról - fűzte hozzá.

Polgár Péter elmondta továbbá: az állami adóhatóság 2007-ben összesen 145,6 milliárd forintot illetékbevételt szedett be, melyből 62,8 milliárd forintot az önkormányzatok, 82,8 milliárd forintot pedig a központi költségvetés számára utalt át.

Az APEH által felosztott illetékbevétel 2008. első nyolc hónapjában 116,4 milliárd forint volt, ami 25,3 milliárd forinttal több, mint az előző év hasonló időszakában.

Az önkormányzatok illetékbevétele 50,1 milliárdot forintot, a központi költségvetésé 66,3 milliárd forintot tett ki 2008. január-augusztusban.