Szuperintézet menti meg a tőzsdéket

Vágólapra másolva!
Az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson és a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke, Ben S. Bernanke olyan javaslattal állt elő - magyar idő szerint pénteken -, amellyel megmentenék a hitelválság miatt bajba jutott amerikai pénzintézeteket. A javaslat lényege, hogy a kétes kihelyezéseket, bizonytalan követeléseket, amelyek veszteségeket okoznak a bankok mérlegében, egy új intézménybe helyeznék át.
Vágólapra másolva!

A Paulsonnal és Bernankéval találkozó kongresszusi vezetők arról számoltak be a Bloomberg hírügynökségnek, hogy a pénzügyi szupintézetről törvényjavaslatot készítenek elő. A kezdeményezés nyomán a leértékelődött jelzálogpiaci eszközöket eltávolítanák a hitelezők mérlegéből, és ezzel a hitelválság gyökeréig jutnának, és a valódi problémát kezelnék végre az illetékesek.

A Bloomberg néhány kiszivárogtatott megoldási javaslatról is beszámolt, amelyeket hivatalosan még nem jelentettek be. Felvetődött például, hogy egy 800 milliárd dolláros szövetségi alapot hoznának létre, amely felvásárolja a rossz követeléseket és eszközöket. Egy másik, 400 milliárd dolláros keretből pedig a a szövetségi betétbiztosító (Federal Deposit Insurance Corp.) biztosítaná a pénzpiacok stabilitását, és megnyugtatná a befektetőket.

További lehetőség, hogy a szövetségi kormányzat által az összeomlástól néhány napja megmentett, a jelzáloghitelezést támogató intézmények, a Fannie Mae és a Freddie Mac vásárolnák fel a kétes eszközöket a bankoktól.

Az eddigi lépések nem enyhítették a válságot

Mindez a Bloomberg szerint azt jelenti, hogy az USA pénzügyeiért felelős két vezető, Paulson és Bernanke gyakorlatilag elismerte, hogy az eddigi kormányzati és központi banki intézkedések nem voltak elegendők a válság enyhítésére.

Sem a pénzügyi, sem az ingatlanpiacok nem éledtek újjá az USA-ban, miközben a kormánynak az elmúlt 12 napban három gigantikus pénzintézetet, az AIG biztosítót, valamint az ingatlan- és jelzáloghitelezésben háttérintézményként működő Fannie Mae-t és Freddie Mac-et kellett megmentenie, súlyos összegekért. (Az AIG-re 85, a másik két pénzintézetre várhatóan 100-200 milliárd dollárt kell költenie a szövetségi kormányzatnak, illetve a Fednek, igaz e pénzek jó része kölcsön.)

Washington még így is sorsára hagyta a Lehman Brotherst, amely a gazdaságtörténet legnagyobb csődjét produkálta e hét hétfőn, 613 milliárdos adósságot hagyva maga után.

Az USA-ban is korlátozzák a shortolást

Az amerikaiak e hírek láttán eddig 89 milliárd dollárt vontak ki a pénzpiacokról. A híres-hírhedt amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC elnöke, Christopher Cox szintén részt vett a törvényhozókkal folytatott megbeszélésen. Ezután Cox bejelentette, hogy a SEC szigorúbb szabályok bevezetését tervezi a piacok fizetőképességének megőrzésére.

A SEC - a brit szigorításhoz hasonlóan - átmenetileg (október másodikáig) korlátozta a pénzügyi részvények shortolását, vagyis azt, hogy a befektetők a bankok és hitelintézetek tőzsdei árfolyamesésére spekuláljanak. Minderre azután volt szükség, hogy a Morgan Stanley 39 százalékot esett a tőzsdén a hét első négy napján.