Rossz jel Londonban, megugrott a Libor

Vágólapra másolva!
A kamatlábak emelkedésnek indultak a londoni bankközi piacon, miután a pénzintézetek felszívják a készpénzt. A pénzéhség oka, hogy folyamatosan növekszik a félelem az amerikai kormány bankmentő tervei miatt. Az amerikai pénzügyminiszter 700 milliárd dolláros akcióval vásárolná ki a tengerentúli kereskedelmi és befektetési bankok, továbbá a jelzáloghitelezők rossz hiteleit.
Vágólapra másolva!

Az egyhónapos londoni bankközi kamatláb (ismertebb nevén a Libor) a Bloomberg szerint 22 bázispontot, azaz 0,22 százalékot emelkedett, és 3,43 százalékot tett ki szerdán, ami január óta a legmagasabb szint - a Brit Bankárok Szövetsége szerint.

A Libor a legfontosabb kamatlábak egyike a világpiacon, a hiteleket általában a Liborhoz mérve folyósítják a nagy pénzintézetek. A Libor a dollárhitelekre vonatkozik Londonban, ez az a kamat, amelyen a bankok egymásnak kölcsönöznek pénzt, és ennél olcsóbban általában nehéz pénzhez jutni a nemzetközi piacokon.

Nem mernek egymásnak hitelezni a bankok

A Libor mellett a fontban és euróban felvehető hitelek kamatlábai is nőttek a Bloomberg szerint. Az emelkedés annak köszönhető, hogy a bankok nem mernek egymásnak hitelezni, miután attól tartanak, hogy a Lehman Brothers után más pénzintézetek is összeomolhatnak. Az sem nyugtatta meg a piacokat, hogy az amerikai kormány veszi át az AIG, a világ legnagyobb biztosítójának irányítását.

Úgy tűnik, egyelőre a központi bankok összehangolt akciói sem működnek, hiszen az amerikai Federal Reserve, az Európai Központi Bank és a Japán Bank (Bank of Japan) hiába fogott össze svájci, brit és kanadai társaival, és hiába pumpáltak százmilliárdokat (dollárban) a piacra.

Az év végén várhatóan tovább súlyosbodik a helyzet, mert a bankok ekkor egy kicsit "kistafírozzák magukat", hogy a könyvek zárásakor jobban nézzenek ki a mérlegbeszámolók, és ezért keresik a készpénzt. Ennek megfelelően a novemberi Libor 40 bázisponttal emelkedett. A bankok ugyanis novemberre még kevésbé hajlandók hitelezni egymásnak.