Mentőövet kap az amerikai óriásbank

Vágólapra másolva!
A legfrissebb piaci hírek szerint a dél-koreai KDB Bank mégiscsak részesedést szerez a Lehman Brothersben. 
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Lehman Bros. a jelzálogválság miatt megromlott képen igyekszik javítani a várhatóan szeptember közepén megjelenő gyorsjelentése előtt.

Piaci hírek alapján ugyanis a cég mégiscsak megállapodott az állami kézben lévő dél-koreai fejlesztési bankkal (KDB), hogy az ázsiai pénzintézet 6 milliárd dolláros invesztícióval 25 százalékos részesedésre tesz szert - írja piaci összefoglalójában a Cashline. Az [origo] augusztus végén már hírt adott a KDB esetleges tulajdonszerzéséről, ám az akkori hírek szerint a dél-koreai bankárok a magas ár miatt végül nem mentek bele az üzletbe.

Emellett más forgatókönyvek is léteznek a tőkebevonásra: a jelentkezők között ott van a Bear Stearnsért is harcba szálló kínai Citic Securities brókercég, de a potenciális befektetők között emlegetnek közel-keleti állami befektetési alapok is, amelyeknek csak 10 százalékos csomagot engedne át a Lehman.

Bármelyik forgatókönyv esetében a tulajdonszerzéshez szükség lennet az illetékes amerikai felügyeletek jóváhagyására. Ez azonban nem jelent kockázatot, a hatóságok ugyanis várhatóan nem gördítenek akadály az esetleges Lehman-tranzakció elé.