Megduplázódtak a külföldi befetetések a régióban

Vágólapra másolva!
A Közép- és Kelet-Európába érkező kockázati és magántőke mintegy 90 százalékos növekedésével a régióban 2007-ben tovább tartott a tőkegyűjtés és a befektetések két éve kezdődött emelkedése - közölte a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME).
Vágólapra másolva!

Az MKME a PEREP Analytics adatain alapuló Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) jelentését idézve kifejtette: a közép-kelet-európai régióba történő tőkegyűjtés az előző évhez képest 89 százalékos növekedéssel, 4,25 milliárd eurós rekord szintet ért el 2007-ben.

Az összegyűjtött tőke mintegy 66 százaléka származott európai forrásokból. A legnagyobb egyedi forrást az alapok alapjai jelentették, az összes összegyűjtött tőke 23,6 százalékával, amit a nyugdíjalapok 13,5 százalékos részesedése követett. A közép-kelet-európai régióba irányuló, 3 milliárd eurós magántőke befektetés 2007-ben 80 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest - olvasható az egyesület közleményében.

A legnagyobb befektetési aktivitás Lengyelországban mutatkozott, ahova a régióba érkező összes befektetés 23 százaléka érkezett. Számottevően nőttek a befektetések Bulgáriában, Romániában, a balti államokban és Szerbiában.

A közép-kelet-európai térségbe irányuló 2007-es magántőke befektetések jóval szélesebb körben oszlottak meg az egyes szektorok között, mint 2006-ban. A legjelentősebb szektor a kommunikációs iparág volt, ahova a befektetések 24 százaléka érkezett, 720 millió euró értékben. A második legvonzóbb szektort a üzleti és ipari termékek jelentették, 11 százalékos részesedéssel, 342 millió euró értékben, ezt követte a pénzügyi szolgáltatások 11 százalékos részesedése, 319 millió euró értékben, a szállítás 10 százalékos részesedése, 302 millió euró értékben és az élettudományok 10 százalékos részesedése, 301 millió euró értékben.