Szigorodik a banki hitelezés

Vágólapra másolva!
Romlik az ügyfelek hitelképessége, a lakossági és a vállalati szektorban egyaránt, ezért az év második felében szigorítják a bankok a hitelezési feltételeiket. Az erős forint miatt népszerűbbek lettek a forinthitelek.
Vágólapra másolva!

Mérsékeltebben enyhítették a háztartások hitelezési feltételeit a magyar bankok a korábbiakhoz képest az idén az első félévben, a vállalati szektorban továbbra is a szigorítás volt a jellemző, és a második félévben ez várható a háztartási piacon is - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérésében.

A bankok hitelezési hajlandósága a lakáscélú és a fogyasztásihitel-piacon is tovább növekedett az első félévében. Az értékesítésben, valamint a hitelek új hitellel való kiváltásában is tovább erősödött az ügynökök szerepe.

Az árjellegű feltételek (díjak, forrásköltség feletti felár) tovább enyhültek, és bár a hitelkamatok emelkedtek, de nem olyan mértékben, mint a forrásköltségek. Néhány bank a nem árjellegű hitelezési feltételeit szigorította, de összességében a piacon mérsékelt enyhülés történt.

A bankszektorban tapasztalható erős verseny továbbra is enyhítésre ösztönözne ugyan, a bankok azonban szigorítási lépéseket terveznek az év második félévében, főleg a források drágulása és rövidülése, illetve az ügyfelek hitelképességének romlása miatt - állapítja meg az MNB.

A 2008 második negyedévi forinterősödés nem térítette el a háztartásokat a devizahitelektől, ugyanakkor növelte a gyengébb árfolyamon felvett devizahitelek előtörlesztését. A vállalati hitelpiacon a hitelezési hajlandóság nem növekszik, sőt van olyan intézmény, amely a vállalati hitelezési aktivitás visszafogásáról számolt be.

A válaszadó bankok a kis- és mikrovállalati, illetve a középvállalati szektort kockázatosabbnak ítélték, mint a nagyvállalatokat és az üzleti célú ingatlanprojektek közül a jó minőségűeket. A válaszadók a vállalati hitelek iránti kereslet további erősödését érzékelték. A 2008 második negyedévi forinterősödés miatt a forinthitelekben az előző félévhez képest nagyobb keresletnövekedést érzékeltek a válaszadó intézmények.

A bankok az előző félévhez hasonlóan szigorították hitelezési feltételeiket (az alkalmazott kamatfelárakban) a kedvezőtlen gazdasági kilátások, az (elsősorban az építőiparban tapasztalható) iparág-specifikus problémák, a csökkenő kockázati tolerancia és a likviditási helyzet romlása miatt.

Az üzleti célú ingatlanhitelek kapcsán a hitelezési hajlandóság változatlanságáról számoltak be, és összességében nem változtattak a hitelezési feltételeken. A válaszadók a hitel-visszafizetési arány kismértékű romlását tapasztalták 2008 első félévében a kis- és mikrovállalati körben, és a bankok többsége szerint ez a trend folytatódni fog a következő félévben is.