Halmozzák a kölcsönöket a magyar cégek

Vágólapra másolva!
Kölcsönt kölcsönre halmoznak a cégek: máig mintegy 25 milliárd forint ingóságot, illetve vagyont terhelő jelzáloggal biztosított követelés szerepel a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) zálogjogi nyilvántartásában. Ez mintegy százezer kölcsönszerződést, összesen több mint 80 milliárd forint ügyleti értéket takar - írta a hétfői Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Tóth Ádám, a MOKK elnöke a lapnak elmondta: az ingó dolgokat terhelő zálogjog és a zálogszerződések legfontosabb adatait tartalmazó közhiteles országos jegyzék 1997 májusban jött létre. Azóta évente általában tízezer ügyletet kötnek, és a biztosított követelések értéke dinamikusan emelkedik.

Az indulás évében kis híján 600 millió forint biztosított követelést regisztráltak. Hét év múlva, 2004-ben 6, két év múlva 13, tavaly már 21 milliárd forintról szóltak a bejegyzések.

Az ingó jelzálogjogot - a hitelfelvételeket megkönnyítendő - az üzleti élet fellendítésére vezették be. Ma a gazdasági forgalom mindennapos intézménye. A rászoruló ingóságaira, vagyonára vagy annak egy részére igényelhet kölcsönt anélkül, hogy azt zálogként át kellene adnia a hitelezőnek - olvasható a lapban.

A legtöbb tranzakciót Budapesten bonyolítják le. Az érdeklődő kétezer forintért kaphat információt vagy igazolást is a nyilvántartásból. Az adatbázis a tervek szerint két év múlva teljesen nyilvános, az interneten bárki számára hozzáférhető lesz - írta a Világgazdaság.