London magyar kamatcsökkentést vár

Vágólapra másolva!
Már az idén megkezdheti a pénzügypolitikai enyhítést a magyar jegybank, mivel az éves infláció nagy valószínűséggel 5 százalékra, sőt bizonyos eséllyel ez alá fog csökkenni az év végére, mondták londoni feltörekvő piaci elemzők a várakozásnak jórészt megfelelő, az előző havinál alacsonyabb augusztusi inflációs adatok ismertetése után.
Vágólapra másolva!

A KSH csütörtöki közlése szerint a fogyasztói árak augusztusban 0,3 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A kilenc nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház - Goldman Sachs, Merrill Lynch, BNP Paribas, Barclays Capital, JP Morgan, Dresdner Kleinwort, HSBC, UBS, 4Cast - augusztusra szóló prognózisainak átlaga 6,48 százalék volt.

Júliusban 6,7 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon. A csütörtöki adatismertetés után Ralph Sueppel, a BlueCrest Capital Management londoni befektetési társaság feltörekvő piacokért felelős főközgazdásza azt mondta: globális jelenség az energiahordozók, a nyersanyagok és főleg a mezőgazdasági termékek árcsökkenése, emellett erős inflációs bázishatások belépése is várható mindenekelőtt szeptemberben és októberben.

Ezek a bázishatások különösen hangsúlyosak lesznek Kelet-Európában, ahol meglehetősen jó volt az idei termés. Mindezek alapján egyértelműen lefelé tartó, teljes kosárra számolt inflációs adatok várhatók, és Magyarország e folyamat "kellős közepén lesz".

Ennek nyomán a monetáris alapállás "széles bázisú elmozdulása várható" az enyhítés felé szerte Európában, beleértve Magyarországot, fogalmazott a londoni elemző, aki szerint az MNB a következő három hónapban valószínűleg szintén "erős lendülettel elindul ebben az irányban".

A BlueCrest vezető elemzője szerint a magyarországi kamatcsökkentési kurzus még az idén elkezdődhet. Sueppel szerint Magyarországon a következő két hónapban egy százalékpontnál nagyobb inflációcsökkenés várható. Hozzátette: hajlik annak valószínűsítésére, hogy az év végi tizenkét havi infláció 5 százalék alatt is lehet.

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni feltörekvő piaci közgazdásza az MTI-nek a csütörtöki adatismertetés után szintén azt mondta: innentől mindenképpen lefelé tartó inflációs számok várhatók, különösen akkortól, amikor a zuhanó globális energiaárak elkezdenek átszűrődni a hazai kiskereskedelmi árakba.

Sampson az év végére 5 százalék körül éves inflációs ütemet valószínűsített. A monetáris kilátásokra vonatkozó kérdésre az HSBC londoni szakelemzője azt mondta: ennek az inflációs pályának a megvalósulása esetén "teljes mértékben elképzelhető", hogy az idei negyedik negyedévben megkezdődik az MNB-kamatcsökkentés. Hozzátette: az ő előrejelzése negyed százalékpontos enyhítés az év utolsó három hónapjában.