Nem hat ránk az amerikai bankösszeomlás

Vágólapra másolva!
Bár korai még pontosan megítélni, komolyabb megrázkódtatásra sem a magyar fogyasztóknak, sem a piacnak nem kell számítania a hitelpiaci válság napokban megjelent újabb hulláma miatt - vélte Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
Vágólapra másolva!

A szakember szerdán újságíróknak kifejtette, hogy a válság új, immár ötödik csúcsának közvetlen magyar hatása nem lesz és áttételes hatásai sem lesznek erősebbek a korábbiaknál.

Hozzátette, hogy "hasonló kilengéseket láttunk már tavaly többször is, a mostani egy nagyobb csúcs, aminek erős hatása van a tengerentúli és az euro-zónabeli pénzpiacokra".

Megerősítette, hogy a jegybank figyelemmel kíséri a nemzetközi és a belföldi piacokat, beszél a szereplőkkel.

Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Rt. főmunkatársa is azt erősítette meg az MTI-nek, hogy közvetlen hatása a világméretekben kibontakozó jelzálogpiaci válságnak nincs a magyar bankrendszerre, közvetett hatásként azonban minden bizonnyal tovább drágulnak majd a hitelintézetek forrásai, szűkül a likviditás, így a bankok emelni fogják hiteleik kamatait.

Hangsúlyozta, hogy a jelenség nem új, az elmúlt egy évben már azt lehetett tapasztalni, hogy a magyarországi pénzintézetek egyre drágábban jutottak külső forrásokhoz. A tendencia erősödésének akár jelentős negatív következményei is lehetnek, hosszabb távon "bedugulhatnak" a külföldi források, és akár hitelszűke is felléphet a magyarországi pénzpiacon, ami újabb negatív hatással lenne a gazdaságra - mondta.

Losoncz Miklós, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője a válság reálgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásait összegezte. Kifejtette, hogy a fejlett országok tovább lassuló gazdasági növekedése közvetlenül és hátrányosan érinti a magyar gazdaság exportkilátásait és rontja a növekedési kilátásokat is. A hatás azonban attól függ, hogy a negatív trendek mennyire terjednek át a reálszférára; úgy tűnik egyre inkább - tette hozzá.

A hitelpiaci válság hatására a befektetők bizalma csökken, mérséklődik a "befektetési kockázati étvágy", ami negatívan hat az államháztartás hitelfelvételi feltételeire, és a vállalkozói szféra tőkebevonási, hitelfelvételi költségei is nőnek.

A folyamatok nem hagyják érintetlenül a forint árfolyamát sem, a magyarországi befektetési hajlandóság csökkenésével gyengülhet a forint. A bankok megemelt hitelkamatai és a gyenge forint növelik a devizában eladósodottak törlesztési terheit, ami a hitelportfóliók romlásával járhat együtt.

A válság nyomán kialakuló pánik további eladásokat generálhat a tőzsdéken is - tette hozzá a kutató.

Múlt vasárnap az amerikai Lehman Brothers, amely 60 milliárd dollárt vesztett az jelzálogpiachoz kötődő befektetésein, csődvédelmet kért, a Merrill Lynchet pedig 50 milliárd dolláros részvénycsere ügylettel bekebelezi a Bank of America. A két, eddig független bank e minőségben való eltűnése a 14 hónapja tartó hitelpiaci válság legújabb hulláma. Hat hónappal ezelőtt a Bear Stearns omlott össze.