Elképesztő átutalás egy német banktól

Vágólapra másolva!
A múlt hétfőn csődbe ment amerikai befektetési bank, a Lehman Brothers 350 millió eurós átutalást kapott a német állami tulajdonban lévő KfW fejlesztési banktól. Az átutalás akkor történt, amikor a csőd már nyilvánvaló volt. Közben Németország visszautasította, hogy részt vegyen az amerikai mentőakcióban, amelynek során állami forrásból vásárolnák fel a Wall Street rosszul kihelyezett hiteleit.
Vágólapra másolva!

Elutasította a német kormány hétfőn, hogy az ország részt vegyen az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson által javasolt hitelpiaci mentési csomagban. Paulson még az elmúlt hét végén állt elő a kockázatos hitelek felvásárlását célzó, 700 milliárd dolláros hitelpiaci mentési csomag tervével, és ahhoz más országok támogatását is kérte. A miniszter azt állította, hogy több külföldi állam előzetes támogatást ígért.

Hétfői ülésén ugyanakkor a német kabinet a leghatározottabban elutasította a részvételt. "A válsággal kapcsolatos felelősség, illetve a kihatások tekintetében különbséget kell tenni" - fogalmazott nyilatkozatában Ulrich Wilhelm szóvivő, utalva arra, hogy az amerikaihoz hasonló intézkedésre Németországban nincs szükség. Pénzügyminisztériumi források szerint ugyanakkor hivatalos megkeresés erre vonatkozóan egyelőre nem érkezett Washingtontól.

A kancellár bírálta az USA-t

Angela Merkel német kancellár - mint arról a hétfői sajtó tudósított - egy hétvégi tanácskozáson élesen bírálta az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát a nemzetközi pénzügyi válság miatt. Merkel úgy értékelte, hogy a washingtoni és a londoni pénzügyi illetékesek súlyos mulasztásokat követtek el, a következményeket ugyanakkor nem csak a két ország adófizetőinek kell viselniük.

Közben Németországban tovább gyűrűzik a KfW állami fejlesztési bank botránya. Az elmúlt héten ismertté vált ugyanis, hogy a szövetségi, illetve tartományi tulajdonban lévő állami bank mintegy 350 millió eurót utalt át a Lehman Brothersnek akkor, amikor annak csődje már biztosra vehető volt.

Technikai hiba

A bank mostanáig "technikai hibára", s egyfajta átutalási automatizmusra hivatkozott, hétfőn azonban a KfW elnöke elismerte: az átutalás nem tévedésből történt. Ulrich Schröder szerint az átutalást végző banki illetékesek már korábban tudatában voltak az amerikai beruházási bank válságának, de - mint fogalmazott - nem ismerték fel a kockázatokat.

A Lehman csődje előtt más európai országokban is különös dolgok történtek. Az [origo]-n beszámoltunk arról, hogy pénteken kiderült: a Lehman londoni irodájából 5 - más források szerint 8 - milliárd dollárt utaltak át, nem sokkal a csőd bejelentése előtt. A Lehman hitelezői furcsának tartják az eljárást, amelyre egyelőre nincs hivatalos magyarázat.

A KfW volt a fő tulajdonosa egyébként annak a német banknak, amelyik a legnagyobb veszteségeket szenvedte el az amerikai jelzálogválságon. az IKB-ról van szó, amelyet azóta el is kellett adnia a KfW-nek, a vevő a Lone Star befektetési cég volt.