A gabona is kevesebb lesz a válság miatt Oroszországban

Vágólapra másolva!
Idén szép gabonatermésre számíthat Oroszország, de jövőre a nemzetközi pénzügyi válság miatt kisebb lesz mind a termés, mind az export, erre figyelmeztetett kedden az orosz gabonaszövetség elnöke, Arkagyij Zlocsevszkij egy moszkvai mezőgazdasági tanácskozáson.
Vágólapra másolva!

Ha idén 102 millió tonnás termést várunk, akkor jövőre, isten segítségével, aligha aratunk többet 90 millió tonnánál - mondta.

Szerinte a mostani, jövő júniussal záruló idényben exportálható, 25 millió tonnás többletből már most is csak 20 millió tonna kivitele látszik elérhetőnek a szállítás és kikötők szűk keresztmetszetei miatt - az ukrán kikötők ezúttal nem segíthetnek, mert tele vannak ukrán gabonával -, és a későbbiekben még több nehézséget okozhat a nemzetközi pénzügyi válság, amely miatt nehezedik az exportfinanszírozás.

A kisebb bevétel és a nehezebb hitelfelvétel miatt a termelők kevesebb műtrágyát, kevesebb gépet és kevesebb minőségi vetőmagot fognak beszerezni, amitől a hozam és az össztermés csökkenhet jövőre, vélte Zlocsevszkij. Igaz, ettől megint emelkedni fog a gabonafélék ára, ami segítheti majd a termelést két év múlva, tette hozzá.

Úgy becsülte, hogy az előző idénybeli világszintű, 110 millió tonnás nemzetközi gabonaforgalom egészében is legalább 5 millió tonnával csökkenhet a mostani évadban, a nemzetközi hitelszűke miatt, a tavalyinál világszerte jobb termés ellenére.

Az orosz kormány hivatalosan 95-100 millió tonnás gabonabetakarításra számít az idén a tavalyi 81,8 millió tonna után, a magasabb áraknak, a nagyobb hozamoknak,a szokásosnál kisebb téli károknak és a jó időnek köszönhetően. Szintén kormányzati előrejelzés szerint a kivitel 20-25 millió tonnára nőhet az előző évadbeli 13 millió tonnáról.